Belföld
Pályázati forrásból népszerűsít szakokat az ELTE középiskolásoknak
ELTE/OPH
2018. augusztus 8.

460 milliós támogatási összeget kapott az ELTE IK, az ELTE TTK és a Neumann János Számítógép-tudomány Intézet arra a célra, hogy budapesti és szombathelyi helyszíneken felsőoktatásba való bekerülést elősegítő, a technológiai fejlődés által létrehozott új oktatási stratégiákra és új módszertanokra épülő készségfejlesztő és kommunikációs programokat szervezzen, valamint népszerűsítse az MTMI (matematikai, természettudományi, műszaki, informatikai) szakokat a felsőoktatásba bekerülni vágyó diákok körében.

A magyar felsőoktatásban nagy hagyományokkal rendelkeznek az úgynevezett MTMI szakok (biológus, fizikus, földrajz, geológus, gépész, környezettudomány, matematikus, programtervező informatikus, vegyész) . Az ezeken a szakokon végzett hallgatóknak kiemelkedő a munkaerő-piaci elhelyezkedési lehetőségük, mégis egyre kevesebben jelentkeznek ezekre a szakokra.

Szakemberek szerint ez egyértelműen a motiváció hiányára, a pályaorientáció hiányosságaira, a közoktatási MTMI képzés problémáira vezethető vissza, valamint arra, hogy a középiskolás diákok nem – vagy tévesen – látják azt, hogy mi lesz belőlük egy-egy adott szak elvégzése után. Tanulmányok kimutatták azt is, hogy az ország kevésbé fejlett régióiból átlagnál is alacsonyabb a felsőoktatás MTMI szakjaira jelentkező diákok száma.

Ennek a helyzetnek a kedvező irányú változtatására ad megoldási lehetőségeket egy még tavaly indított program (EFOP), amelynek a MTMI szakokra való bekerülés fokozása mellett elsődleges és közvetlen célja az is, hogy javítsa a hátrányos földrajzi, társadalmi, gazdasági helyzetből származó fiatalok képzettségi szintjét és elősegítse a felsőfokú végzettséghez történő jutásukat.

Közvetett, ám legalább ugyanennyire fontos cél a MTMI területen jelentkező egyre markánsabban jelentkező szakemberhiány csökkentése

A pályázat megvalósítása több helyszínen történik. Az ELTE IK és TTK budapesti és szombathelyi telephelye fejlesztésekre, képzésekre, valamint partneriskolái bemutatására fordítja a keretet, míg Fejér, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Pest, Somogy, Vas, Veszprém, Zala megyékben (részben a kedvezményezett járásokban, részben olyan városokban, amelyek középiskoláiba sok, a kedvezményezett járásokban lakó tanuló jár) MTMI-ismertető roadshowk lesznek. A pályázat során felmerülő igények esetén más megyék kedvezményezett járásaiban is tartanak majd ilyeneket, továbbá az Arany János Tehetséggondozó program iskoláiban.

A kedvezményezett járásokban lakó diákok számára a keretösszegből szerveznek továbbá nyári táborokat, középiskolai szakköröket is, többek között Balassagyarmaton, Balatonbogláron, Cegléden, Kaposváron, Nagykanizsán, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szombathelyen, Vácon és Zalaegerszegen. A kedvezményezett járásokban lakó általános iskolás korosztálynak is indítanak szakköröket.

A hátrányos családi helyzetű tanulók számára az előkészítő programokban való részvétel, illetve a lakhelyüktől távol folytatott tanulmányok szinte elérhetetlenek.

Az a lehetőség, hogy a régióban élő fiatal a lakóhelyéhez közel eső településen vegyen részt tehetséggondozó regionális szakkörben kitörési pont lehet a szerényebb életkörülmények között élő, vagy hátrányos helyzetű tanulók számára.

Következő adásunk
Téma: A városi önkormányzatokat ellenőrizte az Állami Számvevőszék – Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára, az ÖKOMER ellenőrzés felügyeleti vezetője
Ezt követő adásaink