Belföld
Feldman Zsolt: az idén 450 ezer tonna szőlőtermés várható
MTI Kép: Reuters
2018. augusztus 9.

Az idén a tavalyival azonos mennyiségű, 450 ezer tonna szőlőtermés várható, a minőség kiváló, így a borászatban kiváló évjárat lehet ‒ mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette, hogy bár a magyar borpiaci év augusztus elsején kezdődik, ehhez képest a szőlőszüret hetekkel korábban elindult.

Feldman Zsolt kiemelte, Európában az elmúlt öt év átlagában alacsonyabb szőlőmennyiség várható, ennek, illetve a tavalyi dél-európai szőlő- és borhiánynak a magyar szőlőfelvásárlási árakban is tükröződnie kellene.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy csökkentek a gazdálkodók bürokrácia terhei, tavalytól a bortermelők adminisztrációja is egyszerűbb lett, az egyablakos ügyintézésben sokat léptek előre, az informatikára építve pedig további könnyítések várhatók a nyilvántartásban, az adatszolgáltatási kötelezettségben.

Kapcsolódó cikkek
A szekszárdi borvidéken is hamarabb kezdődött a szüret

Mennyiségben és minőségben is az átlagosnál jobb évjáratra és magasabb felvásárlási árakra számítanak a termelők.

Csökkentette a borászok kötelezettségeit az Agrárminisztérium

Az Agrárminisztérium több területen is csökkentette a borászok kötelezettségeit, az új szabályok július végén léptek életbe.

A megszokottnál tíz nappal előrébb tart a szőlőérés Villányban

Így várhatóan a szüret is az átlagosnál korábban kezdődik a borvidéken - közölte csütörtökön Ipacs Szabó István.

Az idén korábban kezdődik a szüret

A szüret minden évben a legkorábban érő szőlőfajtával, a Balatonboglári borvidéken kezdődhet el.