Külföld
Lemondott a román oktatási miniszter
MTI Kép: Pixabay
2018. szeptember 27.

Lemondott Valentin Popa román oktatási miniszter csütörtökön, miután Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök közvetve őt tette felelőssé azért, hogy az RMDSZ felfüggesztette parlamenti együttműködését a szociálliberális kormánykoalícióval.

Az RMDSZ a múlt héten kérte a koalíciótól Popa leváltását. Egyebek mellett azt rótták fel neki, hogy kormányrendelettel – a tanítók helyett – szaktanárokra bízta a román nyelv oktatását a kisebbségi tanítási nyelvű elemi iskolákban, anélkül hogy erről kikérte volna a kisebbségi érdekképviseletek, vagy a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár véleményét.

A tanévnyitó előtt néhány héttel kiadott rendeletet nemcsak szakmai alapon kifogásolták, hanem azért is, mert nem maradt idő a hatályba léptetésére, szervezési problémák megoldására, szaktanárok alkalmazására.

Popát csütörtök reggel parlamenti házelnöki irodájába kérette Liviu Dragnea pártelnök, aki később azt mondta az újságíróknak: nemcsak a magyar, hanem valamennyi romániai nemzeti kisebbség elégedetlen azzal, hogy a tanítók helyett immár szaktanároknak kell oktatniuk a román nyelvet a kisebbségi tanítási nyelvű elemi iskolákban, az emiatt kialakult helyzetet pedig a kormánynak kell megoldania.

Egy sürgősségi kormányrendelettel lehet hatályon kívül helyezni az intézkedést

Újságírói kérdésre Dragnea azt is leszögezte: Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek ez alkalommal igaza van, amikor kilátásba helyezte, hogy az RMDSZ semmilyen más témáról nem hajlandó egyeztetni a kormánypártokkal, amíg a kormány nem hatálytalanítja az 53 ezer gyermek és 3000 tanító helyzetét felforgató rendeletét.

A vitatott intézkedést leggyorsabban egy sürgősségi kormányrendelettel lehet hatályon kívül helyezni, amelyet azonban szintén a szakminiszternek kellene kezdeményeznie. A bukaresti kormány csütörtökön tartja eheti ülését, de a sajtó számára szétküldött hivatalos napirenden nem szerepel olyan jogszabály, amely a kifogásolt kormányrendeletet érvénytelenítené.

Popa a Mediafax hírügynökségnek azzal indokolta lemondását, hogy nem értett egyet a rendelet hatálytalanításával, amelyet az RMDSZ követelt. Popa a B1 hírtelevíziónak azt is elmondta: azért távozik posztjáról, mert nem akarta a kormány stabilitását veszélyeztetni saját lelkiismereti problémáival, és a vitatott rendelet hatálytalanítását sem akarta hátráltatni. Bár ő maga nem akart jóváhagyni olyasmit, amivel nem ért egyet, aláírási jogát átruházta Kovács Irén kisebbségi oktatásért felelős államtitkárra – magyarázta a távozó miniszter.

Kelemen Hunor szerint jó döntést hozott a miniszter

Kelemen Hunor szerint a tárcavezető az egyedüli jó döntést hozta meg lemondásával.

Vállalnia kellett a következményét meggondolatlan, szakmailag megalapozatlan lépésének, amellyel zavart okozott több tízezer diák, pedagógus és szülő életében. Szakmai érvek hiányában a románnyelv-oktatást szabályozó kormánycikkelyre nem tekinthettünk másként, mint ámokfutásra, ezért bízunk benne, hogy a kormány a mai (csütörtöki) ülésén rendezi ezt a kérdést – idézte az RMDSZ hírlevele Kelemen Hunort.

Az RMDSZ szerint nem ez volt az egyedüli eset, amikor a miniszter a magyar oktatásra vonatkozó döntéseket hozott anélkül, hogy konzultált volna az érdekképviseletetekkel; Popa kezdeményezésére a kormány nemrég olyan határozatot fogadott el, amely tényként rögzíti a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a helyi Petru Maior Egyetem – a magyar oktatók és hallgatók által ellenzett – egyesítését.

A román média szerint Popát mindenképpen leváltották volna a küszöbön álló, az október 6-7-i népszavazás után esedékes kormányátalakítás során. A román hírtelevíziók felidézték, hogy Popát kínos nyelvtani hibái és a nyomdahibáktól hemzsegő egységes tankönyvek miatt is le akarta már cserélni a Szociáldemokrata Párt.

Következő adásunk
Téma: Kilenc milliárd forinttal több jut az óvodafejlesztési programra – Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink