Külföld
A KMKSZ elnöke írásban interpellált az ukrán parlamentnél
MTI Kép: tranindex.ro
2018. október 16.

Írásban interpellált kedden az ukrán parlament elnökénél és emberjogi biztosánál a törvényhozás honlapjára felkerült, a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarok deportálását indítványozó aláírásgyűjtő petíció blokkolását és a kettős állampolgárokat listázó Mirotvorec (Béketeremtő) szervezet tevékenységének kivizsgálását sürgetve Brenzovics László, az ukrán parlament képviselője, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

Az MTI-hez is eljuttatott, Andrij Parubij házelnökhöz intézett interpellációjában a képviselő emlékeztetett arra, hogy az ukrán parlament honlapján szeptember 21-én megjelent petíció a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarok ukrán állampolgárságtól történő megfosztásához és Magyarországra deportálásához gyűjt aláírásokat. Ennek kapcsán rámutatott, hogy az ukrán alkotmány 4. cikke szerint az ukrán állampolgárság felvételének és megszüntetésének feltételeit törvény határozza meg, továbbá hogy a 25. cikk szerint Ukrajna állampolgára nem fosztható meg állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától, nem űzhető ki Ukrajnából és nem adható ki más államnak. Az ukrán állampolgárságról szóló törvény 2. cikke pedig azt mondja ki, hogy az állampolgárságra vonatkozó ukrán törvények egyebek mellett azon az elven alapulnak, hogy nem lehetséges Ukrajna állampolgárának ukrán állampolgárságtól történő megfosztása.

Az ukrán alaptörvényből és állampolgársági törvényből adódóan az aláírásgyűjtő petíció teljességgel törvényellenes, ütközik Ukrajna hatályos törvényeivel - szögezte le Brenzovics László, kérve a parlament elnökét, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést a törvényhozás honlapján folyó aláírásgyűjtés leállítása érdekében.

A Ljudmila Deniszovának, az ukrán parlament emberjogi biztosának címzett interpellációban a kárpátaljai magyar képviselő az aláírásgyűjtő petícióval kapcsolatos intézkedések foganatosítása mellett kérte a Mirotvorec szervezet tevékenységének kivizsgálását, mivel szerinte az súlyosan sérti az ukrán törvényeket és az ártatlanság vélelmének elvét azzal, hogy weboldalán állítólagos kettős állampolgárságú személyeket listáz. Egyebek mellett felhívta az ombudsman figyelmét arra is, hogy a szervezet internetes honlapját hivatalosan tömegtájékoztatási eszközként jegyezték be.

Kapcsolódó cikkek
Ukrán külügyminiszter: Kijev nem akarja asszimilálni a kárpátaljai magyarokat

Pavlo Klimkin elítélte az ukrán parlament honlapjára kikerült indítványt, amely a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarok kitoloncolását említi.

Klimkin: alaptalan a magyarokat hazaárulással vádolni

Az ukrán külügyminiszter, kijelentte: a kettős állampolgárság kérdését úgy kell megoldani, hogy ne szenvedjenek kárt azok, akiknek már két útlevelük van.

Szijjártó: állami bátorítású az ukrán gyűlöletkampány

Hazugság, hogy az ukrán államnak nincs köze a kettős állampolgárokat listázó honlaphoz - fogalmazott a miniszter.

A külügyi tárca bekérette az ukrán nagykövetet

Magyar Levente azután tartott sajtótájékoztatót, hogy a minisztériumban megbeszélést folytatott Ljubov Nepop budapesti nagykövettel.

Most adásban
Téma: 90 éves a Magyar Reumatológusok Intézete – Prof. Dr. Bálint Péter
Ezt követő adásaink