Külföld
Polgári koalíció várható Bajorországban
hirado.hu/Kossuth Rádió Kép: Pixabay
2018. október 17.

A Keresztényszociális Unió (CSU) megkapta a felhatalmazást a bajor választóktól a kormányzás folytatására – ezt nyilatkozta Horst Seehofer belügyminiszter a bajor tartományi törvényhozási választás után. Bár a párt elvesztette többségét és koalícióra kényszerül, szakértők szerint csak hangsúlybeli kérdésekben lesz különbség a partnerek között. Sokrétű választ lehet adni arra a kérdésre, hogy Magyarországra vajon milyen hatással van a vasárnap lezajlott bajorországi tartományi választás eredménye – mondta el Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója.

Szerinte

érdemes tanulmányozni magyar szemszögből a CSU kampánystratégiáját és az elszenvedett választói bizalomvesztését.

Ugyanakkor kiemelte, fontos, hogy Magyarország az egyik kiemelkedő európai szövetségesét, a müncheni kabinetet nem veszítette el, ugyanis továbbra is a CSU kormányoz majd Bajorországban – hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel, a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Hangsúlybeli különbségek

Mint mondta, a CSU bár elvesztette többségét és koalícióra kényszerül, de ez a koalíció véleménye szerint méltán nevezhető polgári koalíciónak, mert nem ideológiai és tartalmi kérdésekben, hanem hangsúlybeli kérdésekben lesz különbség a majdani két kormányra kerülő párt között – jegyezte meg.

A választási eredmény egyfajta büntetés volt a több évtizede hatalmon lévő keresztényszociális pártnak – vélekedett Kiss J. László, a Corvinus Egyetem tanára a műsorban. Az álláspont kialakulásának több oka is lehet, hiszen a CSU több hibát is elkövetett. Elmondta, a szavazati eredményeket megvizsgálva, a legtöbb szavazatot a nagyvárosok női szavazótáborától veszítette, akik a Zöldek pártjához csatlakoztak.

Nem kaptak hangsúlyt a kormány gazdasági sikerei

Úgy véli, a pártnak nem sikerült kellőképpen kihangsúlyozni a kormány gazdasági sikereit. Az országban a munkanélküliség 3 százalék alatt van, ami azt jelenti, hogy szinte teljes a foglalkoztatottság. Bajorország 600 milliárd eurós társadalmi össztermékkel rendelkezik, tehát ha önálló lenne, a vezető európai országok közé tartozna. Ugyanakkor a jelentős gazdasági fejlődés és növekedés miatt megnőtt az ország vonzereje, így bevándorlóországgá vált – mutatott rá Kiss J. László.

Egy rosszul megkötött koalíció akár befolyásolhatná ezt a gazdasági jólétet, azonban a professzor szerint a jelenlegi helyzetben ettől nem kell tartani, hiszen a lehetséges jelöltek között a valaha a CSU-ból kivált politikusok szerepelnek.

Homogén politikai együttműködés

Egyetért azzal az állásponttal, mely szerint csak hangsúlybeli különbségek lesznek majd a koalíciós partnerek között. Példaként említette a müncheni repülőtér harmadik kifutópályáját, az óvodák ingyenessé tételét, vagy a minisztériumok elosztását. Hozzátette, a koalíció ebben az esetben egy homogén politikai együttműködést fog jelenteni.

Most adásban
Téma: 90 éves a Magyar Reumatológusok Intézete – Prof. Dr. Bálint Péter
Ezt követő adásaink