Külföld
Ismét ingyen vonatjegyet oszt az EU a fiataloknak
Euronews/MTI Kép: Pixabay
2018. október 19.

12 ezerrel több, ingyen vonatjegyet ad az EU a fiataloknak, hogy felfedezzék Európát - jelentette be az Európai Bizottság honlapján. A bizottság először májusban jelentette be DiscoverEU elnevezésű programját, aminek keretében 2018-ban 18 éves fiatalok igényelhettek ingyen jegyeket a kontinens felfedezéséhez ‒ számolt be az Euronews.

A program annyira sikeres volt, hogy november 29-én újabb keretet nyitnak meg: ekkor 12 ezer jegyre lehet majd pályázni.

A pályázóknak december 11-éig van idejük leadni jelentkezésüket, amivel 2019. április 15-e és október 31-e között utazhatnak majd.

Idén nyáron tizenötezer európai fiatal jutott hozzá az ingyenes vonatjegyekhez, hetven százalékuk szerint az InterRail-bérlet nélkül nem lett volna lehetőségük külföldre utazni. Köztük mintegy kétezer olyan fiatal volt, akinek ez volt az első önálló útja külföldön.

A jelentkezés feltétele, hogy a jelentkező uniós állampolgár legyen és 2018. december 31-én már töltse be 18. évét. Pályázni legfeljebb négy helyszínre lehet, a pályázatokban szerepeltetni kell az úti célokat, amelyek közül azok élveztek elsőbbséget, amelyek az uniós bizottság kulturális örökség évének kitüntetett városait vagy régióit jelölték meg.

A kiírás szerint a fiatalok egyedül vagy többedmagukkal is utazhatnak, főként vasúton, különleges esetekben azonban alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek - busz, komp -, illetve repülhetnek is. Pályázni a European Youth Portal-on keresztül lehet, a nyerteseket január közepéig értesítik.

Az utazások támogatására idén 12 millió euró állt rendelkezésre, a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban azonban már 700 millió eurót terveznek erre fordítani.
Most adásban
Téma: Kárpátljai kultúrkincsek - Irodalmi kilátó Beregszászon – Dupka György kárpátaljai magyar író, történész és kultúrpolitikus
Ezt követő adásaink