Külföld
Cseh külügyminiszter: közösen kellene védelmezni a liberális demokráciát
MTI Kép: tyden.cz
2018. október 23.

Tomás Petrícek új cseh külügyminiszter szerint a liberális demokrácia megkérdőjelezése nemcsak Közép-Európára jellemző, ezért védelmének közös feladatnak kellene lennie.

A liberális demokrácia megkérdőjelezésének nem éppen kedvező irányzata számos országban, és nem csak Közép-Európában, látható. Úgy vélem, hogy a liberális demokrácia védelmének közös feladatnak kellene lennie”‒ nyilatkozta Petrícek abban az interjúban, amelyet a Respekt című liberális cseh politikai hetilap közölt most megjelent számában.

A cseh diplomácia vezetője erről akkor beszélt, amikor a riporter az Európai Parlamentben elfogadott Magyarországot bíráló határozattal kapcsolatban faggatta. Petrícek azt mondta, hogy ő a szavazáskor nagy valószínűséggel tartózkodott volna.

A politikus úgy vélekedett, hogy

szükség volt a vitára Magyarországgal kapcsolatban elfordulásáról a liberális demokráciától, a politikai ellenzék elnyomásáról és a médiaszabadságról, azonban a szankciós folyamat megindítására való felszólításra, az ország kiszavazására az új európai parlamenti választások és az új Európai Bizottság felállása előtt nem.

Ez csak indulatokat vált ki” ‒ mondta Petrícek.

A miniszter szerint a visegrádi csoportnak (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) most is megvan a maga jelentősége. Ez egy érdekkoalíció, amely segít érvényesíteni témáinkat és prioritásainkat az Európai Unióban- szögezte le.

Tomás Petrícek úgy gondolja, hogy Csehország Közép-Európában a nyugodt erő szerepét játszhatná el szomszédai irányában.

Arra válaszolva, mire is gondol pontosan, a miniszter kifejtette: beszélni kell Magyarországgal és Lengyelországgal arról, mi az, ami zavar minket, mi az, ami helytelen. Éppen abból kifolyólag, hogy a visegrádi csoportban közel vagyunk egymáshoz, nyitottak lehetünk, és partnereinkkel a kellemetlen dolgokról is beszélhetünk. Novemberben találkozom a magyar és a lengyel kollégámmal, s a jelzett témákat meg akarom nyitni.

A riporter felvetésére, milyen cseh politika fog érvényesülni Magyarországgal kapcsolatban , amikor Andrej Babis miniszterelnök és a külügyminiszter véleménye eltér egymástól, Peterícek felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarország elleni szankciós eljárás megindításáról az Európai Tanács dönt, ahol a kormányfők vannak jelen.

A tanácskozásra való felhatalmazást azonban a kormány adja, és mi, mint külügyminisztérium részt veszünk ennek az előkészítésében.

Beszélni akarok a kormányfővel Magyarországról, és ahogy már elmondtam, nem fogok szemet hunyni az országban zajló folyamatok felett

jelentette ki az Respektben megjelent interjúban az új cseh külügyminiszter.

Most adásban
Téma: Kárpátljai kultúrkincsek - Irodalmi kilátó Beregszászon – Dupka György kárpátaljai magyar író, történész és kultúrpolitikus
Ezt követő adásaink