Külföld
Épül az Üzbég Köztársaság első atomerőműve
Roszatom/OPH Kép: Roszatom
2018. október 23.

2018. október 19-én ünnepélyes ceremónia keretében Vlagyimir Putyin orosz és Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök jelére kezdetét vette Üzbegisztán első atomerőművének építési projekje. Az ünnepélyes projektindító rendezvény során élő televíziós kapcsolás keretében Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök és az üzbegisztáni hivatalos látogatáson Taskentben tartózkodott Vlagyimir Putyin orosz államfő kapcsolatba lépett az egyik helyszínnel, ahol a mérnöki kutatómunka kezdődik.

Alisher Sultonov üzbég miniszterelnök-helyettes és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója jelentést tettek a két ország első számú vezetőjének arról, hogy a helyszínen készen állnak a szakemberek a mérnöki kutatómunka megkezdésére.

A közép-ázsiai ország első atomerőművében két VVER-1200-as reaktor fog működni. A 3+ generációs blokkok teljes mértékben megfelelnek a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztonsági követelményeinek.

Az üdvözlőbeszédek elhangzása után a két ország első számú vezetői jelképes gombnyomással elindították azokat a kutatófúrásokat, amelyek során talajmintákat vesznek az egyik prioritást élvező lehetséges helyszínen.

A számításba jöhető helyszíneket korábban szeizmológiai, geológiai, környezeti és gazdasági célszerűségi szempontok alapján határozták meg.

A kutatófúrás helyszínén jelen voltak az üzbegisztáni Atomenergetika-fejlesztő ügynökség, az Üzatom szakemberei, valamint a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnökei, tervezői, a regionális hatalmi szervek, társadalmi szervezetek képviselői, illetve a helyi lakosok.

Üzbegisztán atomenergetikai iparának létrehozása, illetve fejlesztése, amit Shavkat Mirziyoyev elnök döntése nyomán kezdtek meg, új fejezetet nyit az ország energetikai iparának történetében és lendületet ad a gazdaság stabil fejlődésének,

illetve hozzájárul a lakosság életkörülményeinek javításához” – hangsúlyozta Alisher Sultonov üzbég miniszterelnök-helyettes üdvözlő beszédében.

Az esemény kapcsán Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezetője hangsúlyozta: „Üzbegisztán és Oroszország atomenergetikai együttműködése több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Büszkék vagyunk arra, hogy

Üzbegisztán az orosz technológiát választotta első atomerőműve számára. Oroszország a világ jelenleg legkorszerűbb, 3+ generációs atomerőművét építi fel, amelyben két VVER-1200-as reaktorral szerelt, az összes nemzetközi követelménynek megfelelő blokk fog működni.”

A projektindító rendezvény alkalmából atomenergetikai szakemberképzési megállapodást írt alá a Roszatom, az Üzbég Tudományos Akadémia valamint az Üzatom ügynökség. A megállapodás atomenergetikai szakemberek, illetve a kapcsolódó ágazatok szakembereinek képzését irányozza elő és az Orosz Atomenergetikai Kutatóegyetem, a MIFI taskenti részlegének megnyitásáról is rendelkezik.

A Roszatom és az Üzatom vezetői, Alekszej Lihacsov illetve Jurabek Mirzamahmudov megállapodást írtak alá, amely az atomenergetika társadalmi elfogadottságát hivatott elősegíteni az Üzbég Köztársaságban. A dokumentum a kétoldalú együttműködés alapjául szolgál az atomenergetika népszerűsítése terén és a lakosság tájékoztatása mellett előirányozza az üzbég média képviselőinek képzését, közös tematikus konferenciák szervezését, valamint szociális és oktatási programok megvalósítását Üzbegisztában.


Az Oroszországi Föderáció és az Üzbég Köztársaság kormánya 2017. december 29-én kötött megállapodást az atomenergia békés célú hasznosítása terén folytatandó együttműködésről.

2018. július 19-én hozott rendeletet Shavkat Mirziyoyev elnök az Üzbég Köztársaság kormánya mellett működő Atomenergetika-fejlesztő ügynökség, az Üzatom létrehozásáról. 2018. szeptember 7-én Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció miniszterelnöke és Abdulla Aripov üzbég miniszterelnök kormányközi megállapodást írt alá egy Üzbegiszán területén orosz technológiával építendő atomerőmű megvalósításáról. A projekt két VVER-1200-as blokk megépítését irányozza elő. Az Üzbég Köztársaság elnökének aláírása után a szerződés 2018. október 13-án lépett életbe. Az előzetes ütemterv szerint az Üzbég Atomerőmű 1-es blokkja 2028 végéig kezdi meg a termelést.

Most adásban
Téma: Kárpátljai kultúrkincsek - Irodalmi kilátó Beregszászon – Dupka György kárpátaljai magyar író, történész és kultúrpolitikus
Ezt követő adásaink