Közigazgatás
Grezsa: a térség országainak közösen kell építeniük a jövőt
OPH Kép: internet/illusztráció
2018. október 25.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program fő célja az asszimilációval fenyegetett magyar közösségek megerősítése. A program fontos üzenete, hogy Magyarország ott áll a magyar családok mellett, bárhol éljenek is. Ugyanakkor a többségi társadalom számára is üzenünk: hazánk békejobbot nyújt a Kárpát-medence közös fejlesztése érdekében – hangsúlyozta a Rádió Orienten Grezsa István. A Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos hozzátette: a térség országai egymásra utalva kell, hogy építsék a jövőt, a történelmi bizalmatlanságot a bizalommal kell felváltani és felülírni.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet felmérést végzett a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében. A kutatási eredményeket a „Magyar óvodásnak lenni jó!“ konferencián ismertették, ahol a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program eddig lezárult szakaszát is értékelték. A felmérés során mintegy kétezer Kárpát-medencei magyar szülőt kérdeztek meg arról, hogy mi alapján választanak óvodát, illetve az óvodafejlesztés milyen irányba haladjon tovább.

OPH

Alapvetően a többségi óvodát választó szülők körében mértek, de a magyar óvodát választóknak is tettek fel kérdéseket - ismertette Grezsa István, aki érdekességként megemlítette, hogy

Kárpátalja volt az egyetlen olyan terület, ahol le kellett fordítani ukránra is a kérdőívet,

mert ott nemcsak a vegyes házasságokban élők, hanem a többségi nemzet családjai közül is egyre többen íratják gyermekeiket a magyar óvodákba, ami nyilván annak az elismerését is jelenti, hogy Magyarország jó minőségű intézményi hálózatot működtet Ukrajnában - állapította meg a biztos.

A felmérés azt mutatja, hogy a külhoni közösségekben óvodaválasztás esetén az anyanyelv elé kerül – annak ellenére, hogy az óvodaprogram szervezői számára ez prioritás – a biztonság és a jó óvodapedagógia. A felmérés szerint – amely a 2017-es beiskolázási adatokat tartalmazza – növekedésnek indult a magyar óvodákba íratott gyermekek szám. Az új intézmények átadása zömében 2019–2020-ra várható, ekkor ez a tendencia még inkább kézzelfoghatóvá válik majd, és visszaigazolja azokat a reményeket, hogy a jelenlegi 48 ezerről 62 ezerre emelkedhet a magyar óvodába járó gyermekek száma - jelentette ki Grezsa István.

Pixabay

Abban is bíznak - osztotta meg a politikus -, hogy

a Felvidéken, ahol magas számban íratják magyar szülők szlovák óvodába a gyerekeket, a tendencia megfordítható.

A legújabb kutatások azt igazolják ugyanis, hogy az anyanyelven történő oktatás a gyermek számára alapvető fontosságú. Itt még nagy tartalékok vannak az óvodáslétszám növelésére – tette hozzá a Rádió Orient vendége.

A 38,5 milliárd forint költségvetésű fejlesztési program keretében eddig több mint 100 felújított óvodát adtak már át a vállalt közel 450-ből. Elmaradásban vannak viszont a 2019–20-ra tervezett 150 új intézmény építésével – közölte. Eddig 5 új intézményt adtak át, és 11-nek helyezték el az alapkövét. A késedelem okait a bürokráciában, az egyre nagyobb munkaerőhiányban és a szolgáltatások árának emelkedésében lehet megtalálni, de a helyi közösségek vállalkozóinak összefogásával, a helyi önkormányzatok saját erőforrásaival kiegészítve maradéktalanul végrehajtják az építéseket. 1664 óvodába juttattak el – „Magyar sarok” néven – fejlesztő játékokat tartalmazó játékcsomagot, és kiterjedt oktatási továbbképzési rendszert működtetnek. Az óvodák mellett kb.15-20 bölcsőde építését is tervezik – ismertette az eddigi eredményeket Grezsa István.

OPH

Sajátos Bácska déli része, ahol a magyar nyelvterületen kívüli falvakról, a szórvány szórványáról beszélhetünk."

Itt szórványközpontokban gondolkodtak a stratégiai partnerségben lévő Magyar Nemzeti Tanáccsal. Az ő javaslatukra újították meg azon települések óvodáit, ahová még magyar gyermekek járnak. A kis létszámú csoportok esetében is fontos a megfelelő óvónő biztosítása - emelte ki a biztos, aki hozzátette: különösen a Felvidéken, de Kárpátalján is vannak a magyar nyelvű cigányság körében óvodafejlesztési elképzeléseik.

Itt 2019–2020-ban épülnek majd óvodák, illetve megújítanak több olyan intézményt is, amelyek már most is cigánymissziós programot hajtanak végre a református vagy a katolikus egyház támogatásával

– beszélt a további tervekről vendégünk.

Téma: Felvidéki önkormányzati választások; Óvodafejlesztési Program
Vendég: Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos
A műsort vezeti: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
Grezsa: eddig több mint száz felújított óvodát adtak át a Kárpát-medencében

A fejlesztések 1641 intézményt és több mint 47 ezer külhoni magyar gyermeket érintenek, számukat a program végére szeretnék 60 ezerre növelni.

Grezsa: eljött az ideje, hogy merjünk újra magyarok lenni

Újra egy nemzeti közösségbe szervezzük a Kárpát-medence magyarságát - mondta a miniszteri biztos.

Grezsa: a negatív válaszok ellenére is támogatjuk Kárpátalját

Az emberiesség és a keresztényi etika tartósabb értékek, mint a politikai konfliktusok - állapította meg a kormánybiztos.

Most adásban
Téma: Kárpátljai kultúrkincsek - Irodalmi kilátó Beregszászon – Dupka György kárpátaljai magyar író, történész és kultúrpolitikus
Ezt követő adásaink