Külföld
Áder János Floridában emlékezett meg az 1956-os forradalomról
MTI Kép: MTI/Bruzák Noémi
2018. október 29.

Hatvankét évvel ezelőtt, az 1956-os forradalom hatodik napján egyre többekben élt a remény, hogy a milliók által régóta szomjazott szabadság valósággá válhat - mondta Áder János vasárnap, amikor a floridai Sarasotában, az Amerikai Magyar Orvosszövetség (AMOSZ) tagjai és a helyi magyarság képviselői előtt megemlékezett az október 23-án kezdődött eseményekről.

A magyar köztársasági elnök floridai látogatása alkalmával több magyar közösséget is felkeresett, 1956-os emlékművet koszorúzott Miamiban és Naplesben, ahol átadták azt az amerikai zászlót, amely idén október 23-án a forradalom tiszteletére a washingtoni Capitoliumon lobogott.

Áder János ünnepi beszédet mondott Sarasotában, ahol a legnépesebb floridai magyar közösség él. Megemlékezésében az államfő úgy fogalmazott, hogy 1956-ban egy kilencmilliós kis nép harcolt a világ legnagyobb katonai hatalmával szemben. Az akkori Szabad Európa Rádióban elhangzottakat idézve kiemelte, hogy a magyar nép ezeréves történelme során nem volt ilyen hős, szent, mint ezekben a napokban.

Ez a mindössze néhány nap elég volt, hogy a magyarok hősies helytállása, szabadságvágya kivívja a világ elismerését."

A forradalom leverése kapcsán a magyar államfő felidézte, hogy szovjetek a Forgószél nevet adták hadműveletüknek, amely "letarolta Budapestet, megbénította Magyarországot".

MTI/Bruzák Noémi

Áder János a szovjetek Magyarországgal szembeni offenzíváját a Michael hurrikán nemrégiben Floridában végzett pusztításához hasonlította. "A különbség talán csak annyi, hogy 1956-ban kegyetlen emberek álltak a romboló erők mögött, s nem a tomboló természet" - fogalmazott a köztársasági elnök. Mint mondta, a forradalom leverését követően a leplezetlen diktatúra több évtizedre visszatért Magyarországra. "Sokan a harcokban estek el, tízezrek szenvedtek börtönt, százakat akasztottak fel, közel kétszázezren pedig külföldre menekültek" - tette hozzá.

Albert Camus szavait idézve felhívta a figyelmet arra, hogy úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha nem áruljuk el, amiért a magyar harcosok életüket adták, és

soha, sehol - még közvetve sem - igazoljuk a gyilkosokat.

Áder János floridai látogatása utolsó napján, hétfőn megnyitja az Amerikai Magyar Orvosszövetség 50. tudományos konferenciáját Sarasotában.

Most adásban
Téma: Kárpátljai kultúrkincsek - Irodalmi kilátó Beregszászon – Dupka György kárpátaljai magyar író, történész és kultúrpolitikus
Ezt követő adásaink