Külföld
Macron tiszteletre méltónak nevezte Merkel döntését
MTI Kép: REUTERS/Philippe Wojazer
2018. október 30.

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn rendkívül tiszteletre méltónak nevezte Angela Merkel német kancellár döntését, hogy fokozatosan visszavonul a politikából.

Merkel hétfőn berlini sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy nem indul ismét pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a decemberi tisztújító kongresszuson. A kormányfői tisztségről azonban nem mond le, de a jelenlegi, 2021-ig szóló lesz az utolsó kancellári ciklusa.

„Ez az ő döntése, rendkívül tiszteletre méltónak és rendkívül méltóságteljesnek tartom” – hangsúlyozta a francia államfő az Elysée palotában tartott sajtótájékoztatóján. Macron kiemelte a német kancellár szilárd elkötelezettségét az európai értékek mellett, továbbá, hogy – mint fogalmazott – eddig is nagy bátorsággal vezette országát.

Macron – akinek Merkel legfontosabb európai szövetségese – ugyanakkor úgy értékelte: aggodalomra ad okot Merkel döntése tekintettel a jobboldali erők erősödésére Németországban, illetve Európa-szerte. A francia államfő ezzel összefüggésben külön említette a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországért (AfD) pártot. Hozzátette: a jobboldali erők térnyerését nem egyszerűen németországi, hanem európai jelenségként látja. „Aggódom emiatt, de mindez motivál is” – mondta Macron.

Kapcsolódó cikkek
A CDU kapta a legtöbb szavazatot a hesseni választáson

Az Alternatíva Németországnak (AfD) 13,1 százalékos eredménnyel került be a wiesbadeni Landtagba.

Most adásban
Téma: Kárpátljai kultúrkincsek - Irodalmi kilátó Beregszászon – Dupka György kárpátaljai magyar író, történész és kultúrpolitikus
Ezt követő adásaink