Külföld
Földprogramot indít az olasz kormány a többgyermekes családok részére
M1/hirado.hu Kép: Pixabay.com
2018. november 5.

Családtámogatás és vidékfejlesztés céljából indít földprogramot az olasz kormány a három vagy több gyermeket vállaló családok részére. Ezzel növelné a vidék népességmegtartó erejét, illetve a gyermekvállalási kedvet erősítené. Olaszországban van ugyanis a legalacsonyabb termékenységi ráta az Európai Unión belül.

A program részletei még nem tisztázottak, azonban már most rengeteg kritika érte, főleg a baloldalról – fogalmazott Szomráky Béla Olaszország-szakértő az M1-en. A földprogram kezdő lépését a jelenlegi demokrata párti, leköszönő olasz elnök indította el 2017-ben mezőgazdasági miniszterként.

Mint mondta, Olaszország déli részén, Szicílián és Szardínián sok a műveletlen és elhagyott föld, melyekről listát is készített a mezőgazdasági miniszter. Ezeknek egy része közösségi vagy állami kézben lévő terület, de van egy olyan része is, amelyet az állam elad olyan gazdálkodóknak, akik vállalják az eladott terület megművelését – mondta a szakértő.

Több vonzata is van a tervnek

Szomráky Béla elmondta, a jelenlegi olasz kormány most az eddigi ötleteket szeretné tovább vinni, és ezeket a földeket 20 évre koncesszióba adná háromgyermekes családoknak, vagy azoknak, akik szeretnének harmadik gyermeket. Hozzátette, a kormány által hozzárendelt támogatás 2019-re 5 millió eurót, 2020-ra pedig 15 millió eurót jelentene. A másik vonzata a tervnek, hogyha valaki házat épít a területeken, jelentős kölcsönöket kaphat a banktól kamatmentesen – fűzte hozzá.

A szakértő úgy látja, hogy Olaszország saját erejéből próbálja meg benépesíteni a vidéki területeket a földprogrammal, azonban még bizonytalan, mikor lesz hivatalos formája ennek az ügynek. Kérdés, hogyan reagál majd az Európai Unió az olasz intézkedésekre, hiszen jelenleg pénzügyi megszorítást alkalmaz az országgal szemben.

Az olaszok úgy látják, hogy az EU szigorú monetáris szabályai a németeknek és kissé a franciáknak kedveznek, Olaszország azonban ezek betartásával soha nem jutna ki az adósságcsapdából, mivel ez a szigor nem segíti sem a fogyasztást, sem a termelést – mondta Szomráky Béla. A szakértő a római kormány és az EU költségvetési vitájával kapcsolatban kifejtette: az olaszok nem kérnek abból, hogy külföldről, különösen Németországból mondják meg nekik, mit csináljanak.

Forrás: Pixabay.com

Olaszország államadóssága a második legnagyobb az EU-ban

Az új olasz kormány az előző kabinet által ígért 0,8 százalékról 2,4 százalékra emelte a jövő évi költségvetési tervezetében a hiányt a választási kampányban megfogalmazott jóléti programjára hivatkozva. Az EU azonban a napokban a tervezet néhány héten belüli módosítását kérte, ezt azonban az olasz kormány visszautasította. Olaszország államadóssága meghaladja az ország GDP-jének 131 százalékát, aránya a második legmagasabb az EU-ban.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a Financial Times londoni gazdasági napilapnak kijelentette: a kontinens immár készen áll arra, hogy maga mögött hagyja a megszorításokat, és átvegye Donald Trump amerikai elnök deficitnövelő költségvetési hozzáállását. Di Maio a brit lap által hétfőn közölt interjúban úgy vélekedett, hogy ha ez a recept Olaszországban beválik, „akkor európai szinten fogják azt mondani, hogy mindegyik országban alkalmaznunk kellene az olasz receptet”.

Expanzív költségvetési politika

A vezető olasz kormányzati politikus szerint Róma „nem arra játszik, hogy Olaszország túl nagy ahhoz, semhogy csődbe mehessen”. „Hiszünk abban, hogy expanzív költségvetési politikával jelentősen csökkenthetjük a közadósságrátát” – közölte Di Maio.

Hozzátette: jóllehet nem ért egyet Donald Trumppal olyan kérdésekben, mint például a környezetvédelem, meggyőződése ugyanakkor, hogy a fejlett gazdaságok közelítenek majd az amerikai elnök adócsökkentésekre és kiadásnövelésre épülő költségvetési politikájához. Di Maio szerint a következő tíz évben Európa is ebbe az irányba indul el, mivel az Egyesült Államok is errefelé tart.

Most adásban
Téma: 90 éves a Magyar Reumatológusok Intézete – Prof. Dr. Bálint Péter
Ezt követő adásaink