Kultúra
Grezsa: a 21. század a magyarság évszázada lesz
MTI
2018. november 6.

A 21. század a magyarság évszázada lesz, ezért is kell minél több gyermeket magyar oktatási intézménybe íratni - jelentette ki Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos kedden a felvidéki Bakán, ahol átadta a program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát kedden.

A miniszteri biztos elmondta: reméli, hogy egyre több magyar embert sikerül elgondolkodtatni a Felvidéken arról, hogy mire irányul az anyaország igyekezete.Arra, hogy minél több gyerek járjon magyar oktatási intézménybe, és maradjon meg magyarnak, "nemcsak azért van szükség, mert erre kötelez bennünket a sorsunk (...), hanem azért is, mert a 21. század a magyarság évszázada lesz" - hangsúlyozta Grezsa István. Hozzátette:


A miniszteri biztos - utalva arra, hogy Bakán nőtt a magyar óvodába íratott gyerekek száma - elmondta: a Felvidéken óriási lehetőségek vannak még a magyar oktatási intézménybe íratott gyermekek számának növelésére. Megjegyezte: ezeknek a lehetőségeknek a kihasználásához még fordulatot kell elérni az agyakban, a lelkekben és a szívekben. Megjegyezte: az elmúlt egy-másfél év tapasztalatai arra utalnak, hogy reális lehet az a célkitűzés, amely szerint 48 ezerről 60 ezerre növekedjen a magyar óvodába járó gyerekek számát.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program egyik legnagyobb kedvezményezettje a Felvidék"

- mutatott rá beszédében Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke. Hangsúlyozta: ezzel az anyaország a felvidéki magyaroknak azt üzeni, nem engedi el a kezüket, de azt is, merjenek azok lenni, akik, amiben az ehhez hasonló sikertörténetek is segítenek.

Bertalan György, a közel 90 százalékban magyarok lakta falu, Baka polgármestere rámutatott: biztató jelek tapasztalhatóak a településen, hiszen nőtt a magyar óvodába íratott gyermekek száma, és ez a szám várhatóan tovább emelkedik majd, hiszen a születések száma is növekszik. Kedden négy - a magyar kormány támogatásának köszönhetően - megújult magyar óvodát adtak, illetve adnak át a Felvidék nyugati régiójában, a bakai intézmény mellett még Medvén, Királyréven és Alsószeliben. A bakai, illetve a medvei intézmények felújítását mintegy 15-15 ezer euróval segítette a magyar kormány, a királyrévi és az alsószeli óvodák felújítását pedig intézményenként közel 100 ezer euróval.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében már felújított óvodák száma száz körül van, a Felvidéken pedig már meghaladta a hatvanat.

Most adásban
Téma: Kárpátljai kultúrkincsek - Irodalmi kilátó Beregszászon – Dupka György kárpátaljai magyar író, történész és kultúrpolitikus
Ezt követő adásaink