Külföld
Hágába látogatott Sztáray Péter 
KKM Kép: KKM
2018. november 6.

Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár 2018. november 5-én Hágába látogatott, ahol részt vett az Aqaba Folyamat ülésén, amelyet Mark Rutte holland miniszterelnök és II. Abdullah jordán király elnökölt.

Az Aqaba Folyamat létrehozását 2005-ben II. Abdullah király kezdeményezte a terrorizmus, a radikalizáció és az erőszakos szélsőségesség jelentette veszélyekkel szembeni nemzetközi és a regionális együttműködés megerősítése érdekében.

Sztáray Péter felszólalásában hangsúlyozta, hogy hazánk az Iszlám Állam elleni globális koalíció tagjaként elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem mellett. Felhívta továbbá a konferencián résztvevők figyelmét a nyugat-balkáni országok támogatásának fontosságára és a migráció okozta kihívásokra.

Fotó: KKM

Az államtitkár megbeszélést folytatott továbbá Lamberto Zannierrel, az EBESZ kisebbségi főbiztosával, akivel elsősorban a kárpátaljai magyarság helyzetét tekintették át. Sztáray Péter köszönetet mondott az EBESZ és személyesen a főbiztos kárpátaljai kisebbségek jogainak védelme terén tanúsított elkötelezettségéért és fellépéséért. Kiemelte, hogy Magyarország mindig is támogatta Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megőrzését, hazánk érdeke és célja az ukrán–magyar együttműködés és a jószomszédi kapcsolatok helyreállítása. Mindaddig azonban, amíg az ukrán fél nem biztosítja megfelelő módon a területén élő kisebbségek jogait, addig Magyarország nem támogatja Ukrajna euroatlanti integrációját, valamint a NATO-Ukrajna Bizottság magas szintű találkozóinak megrendezését.

Sztáray Péter találkozott továbbá Fernando Ariasszal, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főigazgatójával, akivel kitértek a szervezet júniusi rendkívüli ülésén elfogadott döntésre, amely meghatározó lépés volt a vegyifegyverekkel elkövetett támadások elkövetőinek azonosítása terén. A főigazgató megköszönte Magyarország támogatását a vegyifegyverek elleni küzdelemben, valamint hangsúlyozta, hogy az OPCW-nak fejlesztenie kell kapacitásait, hogy elejét vehesse a vegyifegyverek újbóli elterjedésének, ezért szükség van egy új laboratórium építésére. Az államtitkár kiemelte, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény a non-proliferáció és a leszerelési törekvések kulcsfontosságú eleme, amely hatékony eszköz a vegyifegyverekkel szembeni küzdelemben, ezért Magyarország továbbra is határozottan kiáll az OPCW mellett. Reményét fejezte ki, hogy a részes államok novemberi konferenciáján sikerül megegyezésre jutni azokról a költségvetési kérdésekről, amelyek lehetővé teszik a vegyifegyverrel elkövetett támadások felelőseinek azonosítását.

Most adásban
Téma: Kárpátljai kultúrkincsek - Irodalmi kilátó Beregszászon – Dupka György kárpátaljai magyar író, történész és kultúrpolitikus
Ezt követő adásaink