Külföld
A horvát és finn kapcsolatokról is tárgyalt Helsinkiben Orbán Viktor
MTI Kép: Miniszterelnöki sajtóiroda/Szecsődi Balázs
2018. november 7.

Juha Sipila finn miniszterelnökkel is tárgyalt Orbán Viktor kormányfő Helsinkiben, ahol szerdán és csütörtökön tartják az Európai Néppárt (EPP) kongresszusát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen Orbán Viktor biztosította a finn kormányfőt, hogy „Alexander Stubb Magyarországgal szembeni rágalmai nem ronthatják el a kiváló magyar–finn kapcsolatokat” – mondta Havasi Bertalan.

Alexander Stubb az egyik politikus, aki az Európai Néppárt csúcsjelöltjeként szeretne indulni az Európai Bizottság elnöki pozíciójáért, ám a magyar miniszterelnök korábban többször egyértelművé tette, hogy a bevándorláspártinak tartott Stubb helyett a bajor Manfred Weber jelöltségét támogatja.

Alexander Stubb a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy az EPP-nek fontolóra kellene vennie az Orbán Viktor vezette Fidesz kizárását a pártcsaládból. Ha Orbán Viktor nem tiszteli a pártcsalád értékeit, akkor el kell hagynia az EPP-t – mondta a finn politikus a Redaktionsnetzwerk Deutschland német médiacsoportnak adott interjúban.

Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Juha Sipila finn kormányfő a rezidenciáján Helsinkiben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szoros együttműködésre van szükség az Európai Néppárton belül

A magyar–horvát kétoldalú kapcsolatok helyzetét és az Európa előtt álló kihívásokat tekintette át Orbán Viktor magyar és Andrej Plenkovic horvát kormányfő tárgyalásán Helsinkiben – közölte Havasi Bertalan.

Az Európai Néppárt (EPP) kongresszusának helyszínén lezajlott egyeztetésen áttekintették a magyar–horvát gazdasági és politikai kapcsolatok aktuális kérdéseit, majd tárgyaltak a jövő májusi európai parlamenti választási felkészülésről is.

Ennek kapcsán elhangzott: a sikerhez az Európai Néppárton belüli lehető legszorosabb együttműködésre van szükség.

Kapcsolódó cikkek
Helsinkiben folytat kétoldalú tárgyalásokat Orbán Viktor

Sanghaji látogatás után a miniszterelnök az Európai Néppárt kétnapos kongresszusán vesz reszt.

Most adásban
Téma: Kárpátljai kultúrkincsek - Irodalmi kilátó Beregszászon – Dupka György kárpátaljai magyar író, történész és kultúrpolitikus
Ezt követő adásaink