Közigazgatás
Évet értékelt a Kühoni Magyar Oktatási Tanács
Emmi Kép: Pixabay
2018. november 7.

A Budapesten megtartott ülésen a Külhoni Magyar Oktatási Tanács bizottságai beszámoltak idei munkájukról, a pályázati és az ösztöndíjkeretek felhasználásáról, a külhoni régiókból érkezett delegáltak pedig tájékoztatást adtak a Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatás és köznevelés változásairól, a legfontosabb kérdésekről, illetve tapasztalataikról.

Lőrinczi Zoltán, az Emmi Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára az ülésen arról beszélt, hogy szeretnének hatékonyan hozzájárulni a határon túli magyarság nemzeti azonosságának megőrzéséhez és megerősítéséhez. Emellett szeretnék megtervezni a külhoni oktatás irányait a majdani szükségletek és a jelenlegi lehetőségek alapján azért, hogy az eddig elért eredmények megtartása mellet nemzetközileg is versenyképes, a magyarországival leginkább kompatibilis képzési rendszerek valósuljanak meg.

Lőrinczi Zoltán kiemelte: a cél az, hogy értelmes, képzett magyar embereket műveljenek. A tanács tisztújítást is tartott, így jelenlegi tagjai Lászlófy Pál István elnök, Fekete Irén és Vörös Mária (Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége), Burus-Siklódi Botond és Köllő Zsófia (Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége), Vida T. Judit (Muravidéki Pedagógusok Egyesülete), Viola Lujza és Muhi Béla (Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete), De Negri Ibolya (Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete), Orosz Ildikó (Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség).

A Külhoni Magyar Oktatási Tanács 2013 óta segíti szakmai tanácsadó testületként az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) munkáját a külhoni magyarok anyanyelvi oktatásában, a határon túli magyarság iskolahálózatának és intézményrendszerének építésében, megerősítésében és megtartásában, hozzájárulva az egységes Kárpát-medencei magyar oktatási tér megteremtéséhez.


Most adásban
Téma: Kárpátljai kultúrkincsek - Irodalmi kilátó Beregszászon – Dupka György kárpátaljai magyar író, történész és kultúrpolitikus
Ezt követő adásaink