Belföld
Fülöp Attila: biztosítják a férőhelyeket a rászorulóknak
MTI Kép: Pixabay
2018. november 16.

A hajléktalan emberek számára fenntartott férőhelyek kihasználtsága országos szinten 75 százalékos, Budapesten 72,5 százalékos - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila kiemelte: férőhelyhiány miatt senkit nem utasítottak még el, ez a jövőben is így lesz, a kormány továbbra is biztosítani fogja a férőhelyeket a rászorulóknak. Az ellátórendszer felkészült az idei télre - tette hozzá.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy a hajléktalanellátás sok szervezet - a rendőrség, a mentőszolgálat, az önkormányzatok, a helyi polgárőrségek és a civil szervezetek - együttműködésén alapul.

Fülöp Attila szólt arra is, hogy aki segíteni szeretne a rászoruló embereken, az hívja az ellátók diszpécserszolgálatait, amelyek értesíteni tudják a helyzetben legjobban segíteni tudó szervezeteket.

Kérdésre válaszolva közölte:

a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés október 15-ei, egy hónappal ezelőtti hatálybalépése óta 931-gyel több férőhelyet vettek igénybe, és nyolc esetben indult hajléktalan ember ellen szabálysértési eljárás.

Forrás: Pixabay.com

Tehát az intézkedés elérte azt a célt, hogy motiválják a rászorulókat az ellátórendszer igénybevételére - jegyezte meg.

Fülöp Attila elmondta:

ma Magyarországon - a november elsején megnyílt időszakos férőhelyekkel együtt - 19 500 férőhely áll rendelkezésre, ebből 7500-7600 nappali, a többi éjjeli.

A férőhelyek fele a fővárosban, a többi nagyobb vidéki városokban van.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy az utcai életforma nem emberhez méltó élet. "Nemcsak azért, mert méltatlan, nem tudja megélni emberi méltóságát, hanem azért is, mert veszélyes, különösen a tél közeledtével" - fogalmazott, majd azt hangsúlyozta: ezért nekünk az a kötelességünk, hogy a hajléktalan emberek számára egy olyan ellátórendszert működtessünk, amely képes arra, hogy az emberhez méltó körülményeket megteremtse számukra.

Következő adásunk
Téma: Az Álomfejtés című darab bemutatása – Vendég: Kováts Kriszta színművész
Ezt követő adásaink