Közigazgatás
A spanyol nyelvtanlást népszerűsítik
Emmi Kép: Pixabay
2018. december 6.

Fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk a spanyol nyelv magyarországi elterjedésének érdekében, ez összhangban áll a külpolitikai céljainkkal is – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a II. Magyar-Latin-Amerikai Kulturális Verseny Díjkiosztó Ünnepségén, Budapesten.

A Mexikói Nagykövetségen rendezett ünnepi eseményen Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár és Mexikó budapesti nagykövete David Nájera, a spanyoloktatási és -tanulási kiválósági díj intézményesítéséről szóló egyetértési megállapodást írt alá.

Az együttműködés célja, hogy ösztönözze a spanyol nyelvi tanulmányok iránt érdeklődő magyar középiskolásokat a nyelvtanulásra és a különböző mexikói kulturális és művészeti kezdeményezésekben való részvételre. A spanyol nyelv a beszélőinek száma alapján a világ első négy nyelve között van és a hazai köznevelésben is egyre többen választják, mint idegen nyelvet a hagyományosan népszerű angol, német és francia nyelvek mellett. A 2017/2018-as tanévben több mint száz köznevelési intézményben összesen több mint 12 000 diák tanult spanyol nyelvet, köztük közel kétezren első idegen nyelvként – közölte az államtitkár.

„A spanyol nyelv magyarországi népszerűsítésének előmozdítása külpolitikai céljainkkal is összhangban van, hiszen a déli nyitás politikája keretében a latin-amerikai régió egyre nagyobb figyelmet kap. Erősödő kapcsolataink egyik kiemelt jelentőségű eleme a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram, amelynek célja, hogy hazánk kétoldalú kapcsolatait ösztöndíjasok fogadása révén erősítse Európai Unión kívüli partnereinkkel.” – hangsúlyozta az államtitkár.

Az államtitkár asszony nagyrabecsülését fejezte ki a verseny szervezőinek és a győzteseknek, sok sikert kívánva további tanulmányaikhoz.

Most adásban
Téma: Műtárgyhamisítás Magyarországon 2018. – Kármán Gabriella a Műtárgyhamisítás Elleni Munkacsoport vezetője
Ezt követő adásaink