Gazdaság
ITM: Teljesítményalapú finanszírozásra van szükség az MTA-n
Innovációs és Technológiai Minisztérium/OPH Kép: pixabay.com
2019. február 12.

Teljesítményalapú finanszírozásra van szükség a Magyar Tudományos Akadémiánál, mert Magyarország a nemzetközi innovációs rangsorokban és a szabadalmak számát tekintve is lemaradásban van - írta közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A tájékoztatás szerint az elmúlt években az akadémiai kutatóintézetek beadott szabadalmainak száma igen elenyésző, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumot a kormány arra hatalmazta fel, hogy tegye egységessé és hatékonnyá Magyarország teljes kutatás-fejlesztési rendszerét. Mint írják, a Professzorok Batthyány Köre által felvázolt és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által üdvözölt alapítványi struktúra olyan megoldást jelenthet, amelyben mind a kormány, mind a Magyar Tudományos Akadémia Köztestülete hatékony és független szakmai testületeknek adja át az irányítási jogokat.

Forrás: Pixabay.com

Az új működési elvek lefektetéséről még ezen a héten megkezdődhet a konstruktív párbeszéd. Az átalakítás semmilyen módon nem érinti az MTA köztestületét, annak működését és finanszírozását, a Magyar Tudományos Akadémia zavartalan működéséhez szükséges pénzügyi fedezet biztosított - hangsúlyozták a közleményben.

Most adásban
Téma: Hatodik alkalommal rendezik meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót – Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója
Ezt követő adásaink