Életmód
Mit kell tudni a gluténérzékenységről?
OrientPress Hírügynökség
2012. április 12.

A glutén-mentes diéták kezdenek elterjedni manapság, ahogy egyre több információ lát napvilágot és egyre több üzlet kezd ilyen termékeket árulni. Számos híresség is elkezdte már ezt a fajta étrendet alkalmazni azért, hogy segítsenek a diétára kényszerülő embereken - írja a Fox News.

Aki cöliákiában szenved, annak egy olyan autoimmun betegsége van, ami a vékonybél elpusztítja bélbolyhait, meggátolva ezzel a tápanyagok normális felszívódását. Ez a lisztben, az árpában és a rozsban található glutén fogyasztása következtében lép fel.

Kerülni a glutént annyit jelent, hogy az ember nem eszik ínycsiklandó pizzát, süteményeket és müzlit.

Néhány szakértő szerint glutén érzékenység felléphet cöliákia betegség nélkül is, ami hasi fájdalmakat, puffadást, hányást, hasmenést, székrekedést és vérszegénységet okozhat. Azonban ezen embereknek nincs lisztérzékenységük és szervezetükben nem találhatóak antitestek, mint ahogy a cöliákiás betegeknél.
Következő adásunk
Téma: A szolgáltató kormányhivatal modell bevezetése; Felmérés a vállalkozói szférával való kapcsolatrendszerről – dr. Csíkos Zoltán főosztályvezető, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály és Kontér Izabella Belső Ellenőrzési Osztály vezetője