Közigazgatás
Palkovics László: nem helyes a polgári engedetlenségi akció
mti
2016. március 30.

Az oktatási államtitkár nem tartja helyesnek a szerdán megtartott polgári engedetlenségi akciót, budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor jelezte, hogy az abban részt vevő tanároknak nem kell munkajogi következményekkel számolniuk.

A Tanítanék mozgalom által hirdetett akcióval kapcsolatban Palkovics László kijelentette: az "ilyen típusú akciókat" nem tartja helyesnek, ennek ellenére azoknak a tanároknak, akik részt vettek abban, munkajogi következményekkel nem kell számolniuk, de az elmaradt órákat pótolni kell majd.

Hangsúlyozta: továbbra is a köznevelési kerekasztalt tartja jó megoldásnak az oktatásban felmerült problémák megtárgyalására. A kerekasztalon már egy sor eredményt elértek, például a pedagógusminősítési rendszerben és a nyugdíj előtt álló tanárok ügyében, emellett folytatódik a pedagógusbér-emelés és az állami fenntartó szervezetének átalakítása is.

Arra a felvetésre, hogy kedden kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal a civil közoktatási platform, Palkovics László leszögezte: az alternatív kerekasztalt meghívták a köznevelési kerekasztal ülésére, és nem érti, hogy miért nem akarnak azon részt venni. "A magyar oktatás ügye nem privát dolog" - fogalmazott az államtitkár, hozzáfűzve: nem szeretnének külön tárgyalást folytatni.

A Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója hirdetett szerda reggelre, egyórás időtartamra polgári engedetlenséget, azt kérve, hogy a részt vevő pedagógusok és a velük szimpatizálók iskolák előtt nyilvánítsák ki, mindenképpen változást szeretnének a közoktatásban szeptembertől.

Következő adásunk
Téma: Átadták a Keleti pályaudvari kormányablakot – Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség; Domokos Péter főigazgató, Budapest Főváros Kormányhivatala; Dávid Ilona elnök-vezérigazgató, a MÁV Zrt. és Sára Botond, a VIII. kerület alpolgármestere
Ezt követő adásaink