Közigazgatás
Tarlós: elkészültek a római-parti védmű tervei
OPH/MTI Kép: MTI/Kovács Tamás
2016. május 19.

Mindenképpen fákat kell kivágni a római-parti mobilgát megépítésekor - emelte ki csütörtökön Tarlós István főpolgármester bejelentve, hogy elkészültek a római-parti védmű terve. Hozzátette, előreláthatólag 2018 végére kerülhet pont a több mint huszonöt éve húzódó beruházásra.

A főváros vízgazdálkodási tervei a nagy sportesemények és az árvízvédelmi fejlesztések tükrében témájú szakmai napon Tarlós István közölte, szerdán tájékoztatták arról, hogy elkészültek a védműtervek.

Hozzátette, "fákat mindenképpen ki kell vágni, e nélkül a védműépítés nem úszható meg".
Tarlós István azt mondta, a tervek szerint 2018 végére befejezhetik a több mint huszonöt éve húzódó beruházást. A védmű nyomvonala szakmai javaslatok alapján dől majd el - jegyezte meg.
A főpolgármester jelezte, még ezen a nyáron közszemlére teszik a partrendezés látványterveit a Római-part több pontján.

romaipart_nol.hu.jpg (531 KB)
Fotó: nol.hu


Úgy fogalmazott: "a Római-part árvízvédelmének megerősítése, a mobil védmű megépítése nem az élővilág elleni merénylet, a vízvédelmi rendszerrel a fővárost akarjuk megvédeni, és egyben élhető városi teret szeretnénk kialakítani".

Szólt arról is, hogy még ebben az évben befejezik a komplex fővárosi vízgazdálkodási koncepciót. Ez a dokumentumcsomag tartalmazza - a többi között - a meglévő védművek teljes geodéziai, hidrológiai vizsgálatát és a fejlesztési terveket.

Tarlós István közölte, európai uniós fejlesztési pénzekből mintegy 28 milliárd forintot fordítanak a magas kockázatú vízvezetékszakaszok, elsősorban az azbesztcement vezetékek cseréjére.
A főpolgármester hangsúlyozta: a klímaváltozás elleni küzdelem mindenkit érintő világméretű probléma és feladat. A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váltak és válnak a szélsőséges időjárási események: Európában 1998 és 2014 között száznál több nagy árvíz volt, ezek több mint 700 emberéletet követeltek, mintegy félmillió embert kellett kitelepíteni, a gazdasági károkat körülbelül 30 milliárd euróra becsülik - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az országban vannak olyan területek, ahol az elmúlt 15 évben felgyorsult a kiszáradás, de ezektől pár száz kilométerre vannak olyan helyek, ahol jelentős árvizek és belvizek nehezítik a mezőgazdasági munkákat.

Az elmúlt 15 évben négyszer is "rekordokat döntögetett", 2013-ban pedig olyan "veszedelmes méreteket" öltött az ár, hogy a mértékadó árvízszintet jogszabályi szinten szigorítani kellett - mondta Tarlós István.

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a 2017-es vizes világbajnokságról (vb) és a 2024-re tervezett olimpiáról szólva elmondta: a világbajnokság óriási lehetőség Budapest számára, a vb és az olimpia 2024-es megrendezésére képes a főváros.
A vizes vb kapcsán közölte, mintegy 20 milliárd forintos projektről van szó, a fő fejlesztési csomag a Margitszigetre irányul: legkésőbb 2017 elejéig megvalósul a sziget teljes csatornázottsága, azt követően a gerincutat teljes szélességében átépítik. Lesznek továbbá rekreációs fejlesztések, sok leromlott területet megújítanak, és lesznek új nyilvános illemhelyek is.

romaipart2_nol.hu.jpg (349 KB)
Fotó: nol.hu


A vizes vb-től független projekt a Palatinus strand fejlesztése, amelynek eredményeképpen az egész évben látogatható lesz.

A tervezett 2024-es olimpiáról szólva Szeneczey Balázs hangsúlyozta: minden építményt úgy terveznek, hogy azokat a játékok után ne kelljen lebontani. Példaként említette, hogy az olimpiai és a médiafalu szálláshelyeit is úgy tervezik, hogy azok lakásként vagy kollégiumi férőhelyként hasznosulhassanak a későbbiekben.

Közölte, a sportlétesítmények közül az olimpiai stadion az, amelyet nem építenének meg az olimpia megrendezése nélkül, minden egyéb más helyszínt létrehoznának ettől függetlenül is.
A vízgazdálkodási és vízépítési szakmai napot a fővárosi önkormányzat a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarával közösen szervezte.

Téma: Ahol a part szakad - szükség van a mobil gátra?
Vendégek: Csemez Attila (MTA), Ébert Ágoston (Rómaifürdő Telepegyesület), Búzás Győző, (Római-partért Egyesület)
A műsort vezeti: Koncz Tamás
01:13 Közös pontok
01:56 Környezeti hatások, probléma vázolása
09:22 Fővédvonal, árvíztér
13:17 Árvízvédelem megoldása
14:44 Gátrendszer megépülésének hatása
18:20 Főváros által elfogadott terv
20:26 Alternatívák a mobil gát építése kapcsán
28:22 A mobil gát
34:28 A mobil gát anyagi vonzata
40:58 Gát építésének összege, közös gondolkozás
46:31 Vélemények összefoglalása

Következő adásunk
Téma: A kormány közszolgálati politikájának irányai – Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink