Külföld
Vadászgépeket adna Washington a Boko Haram elleni harchoz
OPH Kép: Reuters/Emmanuel Braun
2016. május 6.

Tizenkettő A-29 típusú vadászrepülőgépet szeretne eladni az Egyesült Államok Nigériánal a Boko Haram elleni harc felpörgetése érdekében - közölték névtelen amerikai hivatalnokok a Muhammadu Buhari elnökkel kapcsolatos bizalmi szavazáson. Washington emellett további hírszerzési kapacitásokat csoportosítana a régióba.

Az Egyesült Államok újabb hírszerző, megfigyelő és felderítő alakulatokat irányítana a Boko Haram elleni harcba. Washington erősítené a nigériai hadsereg kiképzését, emellett tizenkettő A-29 típusú vadászrepülőgépet adna el a nigériai kormánynak. Ezek a gépek kiképzésre, megfigyelése és harcra egyaránt alkalmasak - nyilatkozták amerikai hivatalnokok a Reutersnek.

boko-haram-nigeria_Emmanuel Braun_Reuters.jpg (266 KB)
Fotó: Reuters/Emmanuel Braun


Az eladást támogatja az amerikai adminisztráció, azonban a kongresszusnak is el kell fogadnia. Ez azonban problémás, mivel a republikánus többségű szervezet nem támogatná az amerikai erők elmélyülő afrikai szerepvállalását.

Az afrikai kontinensen jelenleg 26 helyszínen 6200 amerikai katona teljesít szolgálatot, többségük különleges műveleti alakulat - nyilatkozta május elején egy washingtoni fórumon Michael Franken altengernagy.

boko_haram_REUTERSJoe_Penney.JPG (403 KB)
Fotó: Reuters/Joe Penney


Az egyre inkább szélesedő amerikai katonai együttműködés komoly siker Muhammadu Buhari nigériai elnök számára. A politikus 2015-ben került az államfői pozícióba, és fő céljának a korrupció és a fegyveres csoportok elleni harcot határozta meg. "Buhari egyértelműen kijelentette, hogy a fő prioritás a hadsereg átszervezése a Boko Haram legyőzése érdekébe" - nyilatkozta egy amerikai katona. ebben pedig komoly siker Washington támogatása.

Mindezek ellenére, Nigériában továbbra is komoly gondot jelentenek a biztonsági erők emberi jogi jogsértései, valamint a források nem megfelelő felhasználása.

Téma: A nigériai dzsihád - a Boko Haram tevékenysége
Vendég: Marsai Viktor Afrika-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója
A műsort vezeti: Hajdú Eszter
00:58 A Boko Haram kialakulása
02:49 A szervezet ideológiája és terjedése
09:20 A Boko Haram vezetése
13:52 Kapcsolat az Iszlám Állammal
15:38 A szervezet támadásai
20:00 A Boko Haram elleni harc

Most adásban
Téma: A Balkán helye az európai integráció folyamatában – Orosz Anna kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink