2014. Április 18. péntek
OrientPress Klubtagság
Forródrót
klubtagjainknak
| Regisztráció a klubtagságra | Belépés
Keresés a hírekben :
Sokszínű húsvét - így ünnepelnek Európában
280:426Szerte Európában kicsit másképpen ünneplik a húsvétot - megegyezik viszont, hogy az ünnep fő szimbóluma a tojás. Míg azonban nálunk a tojást a nyúl hozza, Svájcban például a kakukk. A locsolkodás ezzel szemben hungarikum, más országokban nem igazán találkozunk vele. Szlovákiában locsolkodás helyett megvesszőzik a lányokat, de jelentése ugyanaz, termékenység- és egészségvarázsló szokás.

Friss hírek:
Az EP kimondta: a virágpor a méz alkotóeleme
Sokszínű húsvét - így ünnepelnek Európában
Fogyatékkal élők lábát mosta Ferenc pápa nagycsütörtökön
Fokozottan ellenőrzik a közlekedőket húsvét előtt
Magyar Államkincstár: kiemelt feladat a kampányfinanszírozás ellenőrzése
Veszélyes is lehet a húsvéti lakoma
A zenei nevelésről rendeznek Szimpóziumot a Zeneakadémián
Hónapok óta nő a forgalomba helyezett autók száma az EU-ban
Kibővül a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezettek köre


Legyünk éberek az ünnepi nagybevásárlás során, hiszen a bőséges piaci és bolti kínálatban megtévesztő kinézetű vagy éppen egészségre ártalmas termékek is rejtőzhetnek. A sonkánál a hagyományos pácolás és az ellenőrizhető származási hely a nyerő, a tojásnál pedig vízbe merítéssel dönthetjük el, hogy friss vagy állott árut vettünk. Az OrientPress a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatalt (NÉBIH) kérdezte arról, mit és hol érdemes beszereznünk, mire ajánlott figyelni.
Teljes hír Minden hír
EU
2014.04.18 09:45
Az EP kimondta: a virágpor a méz alkotóeleme
Az európai parlamenti képviselők támogatták az Európa Tanáccsal már informálisan leegyeztetett szabályokat, amelyek a méz természetes alkotóelemeként határozzák meg a virágport, nem pedig külön összetevőként. Ennek az a következménye, hogy a génmódosított növényből származó virágport csak akkor kell feltüntetni a méz címkéjén, ha 0,9 százaléknál nagyobb arányban van jelen a mézben.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.18 09:57
Fizetés: miért adjuk, és miért kapjuk?
A munkaadók számára a munkabér (és annak közterhei) az egyik legjelentősebb költséget jelentik, azonban a munkavállalók számára ez a megélhetés forrása. A munkabér úgynevezett „higiénés” tényező is: ha túl magas, azzal nem érünk el eredményt – vagy éppen rontunk a helyzeten –, de ha túl alacsony, akkor az, mindenesetben káros hatásokkal párosul - állítja az EU-Jobs Kft.
Teljes hír
Kormányzat
2014.04.17 17:34
Kampány indult a kapcsolati erőszak ellen

Kezdetét vette az Ökumenikus Segélyszervezet kapcsolati erőszak elleni figyelemfelhívó kampánya csütörtökön. A szemléletformáló kampány célja felhívni a figyelmet a kapcsolati erőszak jelenségére elgondolkodtató plakátokkal, újsághirdetésekkel, tévé- és rádióspotokkal, valamint továbbítani az üzenetet: vedd észre, ha valami nincs rendben, ne félj szólni, segítséget kérni, ha a környezetedben kapcsolati erőszakot tapasztalsz - mondta el Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter.
Teljes hír
Látókör
2014.04.18 09:18
Fogyatékkal élők lábát mosta Ferenc pápa nagycsütörtökön
Az utolsó vacsorára emlékező nagycsütörtöki misét Ferenc pápa egy rokkantbetegeket segítő római katolikus egészségügyi intézményben mutatta be, ahol 12 szellemi és testi fogyatékkal élő embernek mosta meg a lábát. A Don Carlo Gnocchi olasz pap által alapított rehabilitációs központ betegei az intézmény kapujában várták Ferenc pápát, aki egyenként köszöntötte őket.
Teljes hír
Látókör
2014.04.18 09:06
Fokozottan ellenőrzik a közlekedőket húsvét előtt
A megyei, illetve a fővárosi kormányhivatalok közlekedési felügyelőségeinek munkatársai a rendőri szervekkel és a polgárőr szervezetekkel együtt vesznek részt a 'Józan húsvét' országos ellenőrzési akcióban, melynek alapvető célkitűzése a megelőzés - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság.
Teljes hír
Kormányzat
2014.04.18 08:55
Magyar Államkincstár: kiemelt feladat a kampányfinanszírozás ellenőrzése
A Magyar Államkincstár kiemelt feladatai közé tartozik a kampányfinanszírozással kapcsolatos ellenőrzések elvégzése - mondta Dancsó József, a szervezet elnöke csütörtökön veszprémi sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is, méltatva, hogy átláthatóbbá vált a kampányfinanszírozási rendszer. Navracsics Tibor volt az első Veszprém megyében, aki elszámolt kampánya finanszírozásával - hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol a kincstár elnöke a szervezet kiemelt feladatait ismertette.
Teljes hír
EU
2014.04.18 08:23
Hónapok óta nő a forgalomba helyezett autók száma az EU-ban
Márciusban már sorban egymás után a hetedik hónapja emelkedett a forgalomba helyezett személygépkocsik száma - közölte csütörtökön az európai autógyártó vállalatok brüsszeli székhelyű képviseleti szerve, az European Automobile Manufacturers' Association (ACEA).
Teljes hír
Életmód
2014.04.17 14:49
Ne adjon esélyt a stroke-nak! - kampánnyal tájékoztatnak

A magyarországi stroke-ellátás kiépült, viszont a lakosság nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel – mondta el Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke. Hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy a lakosság pontosan tisztában legyen az életmódbeli veszélyekkel és a kockázati betegségekkel. Kiemelten fontos, hogy tájékozottak legyünk, s vészhelyzetben azonnal tárcsázzuk a mentők számát. Az információk elterjesztését célozza a most indult 'Szívvel a stroke ellen!' elnevezésű kampány is.
Teljes hír
Első kézből
2014.04.17 13:51
Összefogtak a magyar értékek népszerűsítéséért
A Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Budapest Főváros Kormányhivatala stratégiai együttműködési megállapodást kötött, melynek célja a magyar nemzeti Hungarikumok és értékek felkutatása, népszerűsítése és széles körben történő megismertetése. A megállapodás kiemeli a korszerű gyermekétkeztetés és közétkeztetés érdekében szükséges intézkedéseket.
Teljes hír
EU
2014.04.17 11:21
EP-választás: szavazni nemcsak otthon lehet
Az európai parlamenti választáson - az országgyűlésihez hasonlóan - lehetőség van az átjelentkezésre, tehát arra, hogy a választópolgárok egy másik magyarországi településen adják le szavazatukat, ha aznap nem tartózkodnak otthon. A választópolgárok még öt hétig kérhetik átjelentkezésüket a lakcímük szerinti választási irodától egy másik településre; a szavazóköri névjegyzékeket május 23-án délután 16 órakor zárják le.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.17 09:03
Magyarország kitart a jövedéki adó szabályozása mellett

A Kormány nem kívánja módosítani a jövedéki adóról szóló törvényt, álláspontja szerint a Bizottság által vitatott magyar jogszabályhelyek megfelelnek a közösségi jognak. Az Európai Bizottság továbbra is fenntartja a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben az alkoholtermékek illetve a dohánytermékek jövedéki adójával összefüggésben.
Teljes hír
Kormányzat
2014.04.17 16:04
Már pénzügyi panasztételre is van lehetőség a megyeszékhelyek kormányablakaiban
Április közepétől az ügyfelek immár a megyeszékhelyek kormányablakainál, illetve Vácott is beadhatják pénzügyi fogyasztóvédelmi beadványaikat, s ezek kitöltését a helyi ügyintézők segítik – erről állapodtak meg a közigazgatási tárca, a jegybank és az érintett kormányhivatalok vezetői - áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.17 11:09
A jó időnek köszönhetően bővült a turizmus
Az enyhe télnek, a hómentes tavasznak, és nem utolsó sorban az intenzív SZÉP-kártya felhasználásnak egyaránt köszönhető, hogy az idei év első 3 hónapjában mintegy 15 százalékkal bővült a belföldi turizmus a Szallas.hu adatai alapján. Extrém rekordokban is bővelkedett az első negyedév: volt, aki 44 napon át élvezte egy szálláshely vendégszeretetét, a legdrágább egyszeri foglalás pedig elérte a 9 millió forintot.
Teljes hír
Látókör
2014.04.17 09:16
Elválhatnak a szakiskolák a gimnáziumoktól?
Néhány hónapon belül kikerülnek a szakiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ellenőrzése alól − értesült a Napi Gazdaság. Míg a lap által megkérdezett szakértő megerősítette az információt, a KLIK cáfolta azt: a központnak nincs ismerete olyan döntésről, amelynek értelmében a szakiskolák fenntartása kikerülne hatásköréből − olvasható a válaszban.
Teljes hír
EU
2014.04.17 12:25
A külföldi munkavállalók jogainak jobb betartatását kéri az EP
Az ideiglenesen külföldi kiküldetésen lévő munkavállalók szélesebb körű védelemben részesülnek az Európai Parlament és az Európa Tanács között már leegyeztetett szabályok értelmében, amelyről szerdán döntött a ház. A parlamenti tárgyalók egyértelműsítették a vállalatokra vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy látható legyen, mikor van szó igazi kiküldetésről, és mikor a törvény megkerülése a cél. Az építőipari fő- és alvállalkozók közösen tartoznak felelősséggel a munkavállalói jogok tiszteletben tartásáért.
Teljes hír
EU
2014.04.17 16:19
Sokkal kevesebb nejlonzsákot kell használnia Európának
Az Európai Unió országainak 2019-ig 80 százalékkal csökkenteniük kell a leginkább környezetszennyező és leggyakrabban használt műanyag zacskók használatát az Európai Parlament döntése értelmében. A képviselők adók, díjak, piaci korlátozások vagy tiltás bevezetését javasolják. A szemétbe kerülő műanyag hordozó táskák különösen a tengerek és más vizek szennyezése miatt komoly természetvédelmi problémát jelentenek.
Teljes hír
EU
2014.04.17 10:56
Hat éve először nőttek a brit reáljövedelmek
Ötévi mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, és hat éve először nőttek reálértéken az alkalmazotti jövedelmek. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai bejelentése szerint februárban 2,24 millió bejegyzett állástalant tartottak nyilván. A februárral zárult három hónapban 77 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, a munkanélküliségi ráta pedig 6,9 százalék volt.
Teljes hír
Látókör
2014.04.17 15:04
A Dunakanyar és a Balaton a legdrágább üdülőterület
Annak ellenére, hogy a dunakanyari ingatlanok ára visszaesett, még mindig ez a terület a legdrágább, a második a sorban a Balaton környéke, ahol viszont ha lassan is, de folyamatosan emelkednek az árak az FHB lakásárindexe szerint. A lakóingatlanok - az ország régiói közül - továbbra is Budapesten a legdrágábbak, az átlagos négyzetméterár jelenleg 221 ezer forint.
Teljes hír
Iránytű
2014.04.17 10:05
Újabb támogatáshoz jutnak a méhészek
Folytatódik a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján a vándoroltatáshoz, mézkinyeréshez és léptároláshoz szükséges új eszközök beszerzésére igényelt támogatások kifizetése. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a héten 30,5 millió forint támogatási összeg kifizetését teljesítette 288 méhész-gazdálkodó részére.
Teljes hír
EU
2014.04.17 13:06
A nem őshonos fajok távol tartása mellett szavazott az EP
Az inváziós, Európában nem őshonos növények vagy állatok Európába jutásának megakadályozását, vagy a már bekerült és elterjedt fajok okozta környezeti vagy gazdasági károk korlátok közé szorítását célozza az a jogszabály, amelyet szerdán szavazott meg az Európa Parlament. A jogszabály betiltja az „Unió számára veszélyesnek' minősített fajokat, és kötelező egyeztetést ír elő a tagállamok számára e fajok kiirtására.
Teljes hír
Kormányzat

Magyar Államkincstár: kiemelt...
Kampány indult a kapcsolati erőszak...
Már pénzügyi panasztételre is van...
Idén is kapnak állami támogatást az...
Tanulók és tanáraik emlékére...
Nemzetgazdaság

Fizetés: miért adjuk, és miért...
Átadták az első Kiváló Minőségű...
A német gazdaságban bízhatnak a...
Bemutatták a hazai elektromos...
Továbbra is felívelő pályán az...
EU

Az EP kimondta: a virágpor a méz...
Hónapok óta nő a forgalomba...
Sokkal kevesebb nejlonzsákot kell...
A nem őshonos fajok távol tartása...
A külföldi munkavállalók jogainak...
Első kézből

Gyakorlati oktatás folyik a 'magyar...
TÖOSZ: veszélyes lehet a további...
Díjmentesen lehet internetezni öt...
Összefogtak a magyar értékek...
Budapestre költözik az Európai...
Iránytű

Kibővül a tűzvédelmi szakvizsgára...
30-as zónák a gyermekek védelmében
Közel 1,8 milliárd forint jut...
Nem marad nyoma az illetéktelen...
Újabb támogatáshoz jutnak a...
Életmód

Agyi zsugorodás jele lehet az...
A nemi normák befolyásolják a rák...
Ne adjon esélyt a stroke-nak! -...
Az elfelejtett vitamin - miért jó a...
Csontritkulást okozhat az alvási...
Látókör

Sokszínű húsvét - így ünnepelnek...
Fogyatékkal élők lábát mosta Ferenc...
Fokozottan ellenőrzik a...
A Dunakanyar és a Balaton a...
Torlódás várható a röszkei...
Fókuszban

Veszélyes is lehet a húsvéti...
Inkább focista lett volna...
Sok a szó, kevés az ember - készül...
Kalandra fel, vár a vidék!
Kumin: a kormányzati kommunikáció...
Ajánló

A zenei nevelésről rendeznek...
Bővül a Startup Tavasz kínálata
Budapest Jazz Orchestra ősbemutató...
2014 a körtepálinka éve
Ma kezdődik a Magyar Filmek Hete
 
Partnereink

Technikai észrevétel

Legyen a kezdőlapom
Impresszum

Adatvédelem

Jogi nyilatkozat
© 2006 - 2014 OrientPress Hírügynökség Kft. | Készítette: Kelesys Kft.