Szolgáltatás

Ügyvédi iroda Budapest és elővásárlási jog

Ügyvédi iroda budapest: Szakterületek és szolgáltatások

Társasági jog

Budapesten számos ügyvédi iroda kínál különböző jogi szolgáltatásokat, de az egyik legmegbízhatóbb és leginkább keresett az Újváry Zsolt Ügyvédi Iroda Budapesten. Az iroda társasági jogi ügyekben nyújt kiváló szolgáltatásokat, beleértve a cégalapítást, cégmódosítást és törvényességi felügyeleti eljárásokat. Az ügyvédi iroda szakértői segítségével a különböző gazdasági társaságok jogi kérdéseire is megoldást találnak.

Ingatlanjog

Az ingatlanjog rendkívül összetett terület, amely magában foglalja az adásvételi szerződések, ajándékozási szerződések, és birtokvédelmi eljárások kezelését. Ha ingatlanügyekben van szüksége jogi tanácsadásra, az Újváry Zsolt Ügyvédi Iroda Budapesten kiterjedt tapasztalattal rendelkezik ezen a téren is. A társasház alapítás és társasházi ügyek mellett az ingatlanügyletek teljes körű jogi képviseletét is biztosítják.

Öröklési jog

Az öröklési jog területén is széleskörű szolgáltatásokat nyújt az iroda, beleértve a végrendeletek készítését és megtámadását, öröklési szerződések elkészítését és képviseletet hagyatéki eljárásokban. Egy ügyvédi iroda különösen hasznos lehet, ha szakértői segítségre van szükség az öröklési jogi ügyek minden aspektusában.

Végrehajtási és kártérítési ügyek

A végrehajtási jogi szolgáltatások közé tartozik a fizetési meghagyás, követeléskezelés és a végrehajtási eljárások teljes körű lebonyolítása. Az iroda kollégái kártérítési ügyekben is jártasak, így, ha bármilyen kártérítési igény merül fel, az ügyvédi iroda Budapesten hatékonyan képviseli érdekeit.

Jogi tanácsadás és peres eljárások

Az Újváry Zsolt Ügyvédi Iroda jogi tanácsadást kínál minden előforduló jogi kérdésben, legyen az munkajogi tanácsadás, telefonos jogi tanácsadás vagy online jogi tanácsadás. Az iroda munkatársai magas szakértelemmel rendelkeznek polgári peres ügyekben is, így a peres képviselet során is megbízható támogatást nyújtanak ügyfeleiknek.

Speciális szolgáltatások

Az ügyvédi irodának olyan specifikus szolgáltatásai is vannak, mint a gazdasági büntetőjogi képviselet, feljelentések kezelése, valamint ittas vezetés és házassági szerződések készítése. Az iroda szakértői a legkomplexebb jogi kérdésekben is kompetens megoldásokat kínálnak, legyen szó akár bejelentővédelmi ügyekről, akár kártérítési ügyekről.

Elővásárlási jog: Mikor és hogyan érvényesíthető?

Az elővásárlási jog fogalma

Az elővásárlási jog lehetőséget ad egy személynek vagy szervezetnek, hogy egy bizonyos ingatlant vagy más vagyontárgyat előnyben részesítve vásárolhasson meg, mielőtt azt más vevőnek értékesítenék. Ez a jog sok esetben törvényi előírásokon alapul, ám szerződéses úton is kiköthető. Az elővásárlási jog célja, hogy megvédje a meglévő tulajdonosokat vagy érdekelteket a váratlan tulajdonosváltozásoktól, és elősegítse az érdekelt felek közötti stabilitást.

Az elővásárlási jog gyakorlásának feltételei

Ahhoz, hogy az elővásárlási jog érvényesítése megtörténhessen, bizonyos feltételeknek kell teljesülniük. Először is, az eladónak hivatalos értesítést kell küldenie az elővásárlásra jogosultnak a vételi ajánlatról, beleértve az árat és a vásárlás többi feltételét is. Az elővásárlásra jogosultnak eddig az időpontig kell nyilatkoznia vásárlási szándékáról, amely rendszerint meghatározott időkereten belül történik. Az értesítést követően az elővásárlási jog érvényesítésével a jogosult gyakorlatilag előnyös helyzetbe kerül, mivel ugyanazon feltételekkel vásárolhatja meg az ingatlant vagy vagyontárgyat a többi vevővel szemben.

Törvényi előírások és gyakori esetek

Az elővásárlási jog gyakorlása különböző törvényi szabályozásokon alapul, amelyek célja a tranzakciók átláthatóságának és jogszerűségének biztosítása. Például bizonyos ingatlanok vásárlása esetén a magyar jogszabályok előírhatják, hogy bizonyos személyek vagy intézmények elsőbbséget élveznek a vásárlás során. Egy példa erre, amikor egy bérlőnek elővásárlási joga van a bérelt ingatlan megvásárlására. Továbbá, egyes szakágakban, például termőföldek esetén, a szomszédos földtulajdonosok gyakran elővásárlási joggal rendelkezhetnek, ami elősegíti a földterületek konszolidációját és hatékonyabb kihasználását.

Az elővásárlási jog szerződéses kikötése

Az elővásárlási jog nem csak törvényi előírások alapján érvényesíthető, hanem szerződéses úton is kiköthető. Ezt gyakran alkalmazzák üzleti tranzakciók során, például társaságok tagjai között, ahol a tagok megállapodnak, hogy a társasági részesedést először egymásnak kínálják fel eladásra, mielőtt külső felekkel üzletet kötnének. Az ilyen szerződéses kikötések megkönnyíthetik a vállalkozások működését, és biztosítják a tulajdonosok számára a megfelelő döntési lehetőségeket.

Elővásárlási jog érvényesítése jogi úton

Az elővásárlási jog gyakorlása során gyakran előfordulhatnak jogi viták, különösen, ha az eladó vagy az elővásárlásra jogosult nem tartja be a jogi előírásokat vagy a szerződésben foglaltakat. Ilyen esetekben az érintett felek jogi képviselet igénybevételével védhetik érdekeiket. Az ügyvédi iroda szakértő jogi támogatást nyújt az ilyen jogviták rendezésében, biztosítva, hogy az elővásárlásra jogosult megfelelően érvényesíthesse jogait.

Related Posts

1 of 2