Életmód
Virágba borul a Bartók Béla Boulevard
2016. április 18.

Az ELEVEN Tavasz összművészeti fesztivál bevezető programjaként virágba borul a Bartók Béla Boulevard (BBB) és környéke. A”Fogadj örökökbe egy kiskertet” kreatív alkotói pályázat keretén belül diákcsapatok készíthetnek miniatűr kerteket, amelyeknek a galériák mellett kulturális terek adnak majd otthont. A pályázat egyik legfőbb célja, hogy kreatív és játékos módon hozza közelebb a fiatalokhoz a BBB szellemiségét - közölte az OrientPress Hírügynökséggel az Eleven Tavasz fesztivál szervező csapata.

A „Fogadj örökbe egy kiskertet” kreatív alkotói pályázatra több mint 50 iskolás csapat jelentkezett, amelyből 37 nagyszerű alkotás valósul majd meg 19 különböző helyszínen. A feladat pedig nem más, minthogy a fiatalok egy virágosládát megtöltsenek élettel. A kompozíciónak tükröznie kell az adott hely hangulatát és megeleveníteni az életérzést, amelyet a Bartók Béla Boulevard képvisel. A csapatokat agyagtál, festék és az általuk kiválasztott virágok várják a kiválasztott helyen, amelyből fantáziájuk szerint alkothatnak. A kiskertek egynéhány darabja már el is készült, amelyek között igazán kreatív megoldások születtek. A Bor és Kézműves Üzlet részére készített kiskertet például a helyhez illeszkedve, boros ládába álmodta meg a csapat.

„Nagyon fontosnak tartom ezt a kezdeményezést, mert a művészi vonatkozás mellett környezetszépítő hatása is igen jelentős. A fiatal generáció a program által jobban megismeri a BBB helyeit, és reményeink szerint visszajárnak majd gondozni, felpezsdítve ezáltal az egész környéket” – mondta el Szászi Johanna, a program önkéntes koordinátora.

kiskert_Pagony_(3).JPG (394 KB)

A virágos „kertek” folyamatosan készülnek és kerülnek ki az örökbefogadó porták elé, amelyek élhetőbbé és kedvesebbé varázsolják Buda egyetlen Kulturális Főutcáját. A legjobb alkotásokat május 7-én, szombaton díjazza a zsűri, amelynek tagjai közé olyan prominens személyeket kértek fel a Bartók Béla Boulevard szervezői, mint Breuer Klára, Magyarország lisszaboni nagykövetasszonya, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest Főváros Önkormányzatának Humán főpolgármester-helyettes asszonya, Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, Faur Zsófia, a szervező egyesület elnöke, valamint Medgyessy Ildikó, a Titina kertépítő cég alapítója.

kiskert_keszul.JPG (281 KB)

A pályázatot Budapest Főváros Önkormányzata az Iskolakapun Kívüli Program keretében támogatja, amelynek célja, hogy a fiatalok valóban tartalmas és sokszínű kulturális lehetőségekkel találkozhassanak.

„Azt hiszem, az elmúlt években az Iskolakapun Kívüli Programjaink bizonyítottak: Budapestet a mai tizenévesek számára is kreatív, izgalmas helyszínné tudtuk közösen tenni” - mondta a rendezvény szakmai fővédnöke, Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.

Az értékelésen a következő szempontokat veszi figyelembe a zsűri: egyedi megoldások és esztétikai elemek használata, valamint annak felismerhetősége, hogy melyik kreatív tér inspirálta az adott alkotást - tudatták a szervezők.

-