Belföld
165 ezren tanulhattak külföldön a 20 éves Tempus Közalapítvány jóvoltából
Tempus Közalapítvány Kép: internet/illusztráció
2016. június 1.

Az alapítvány az elmúlt 20 évben 15.000 projekt megvalósításához, illetve 165.000 ember nemzetközi tapasztalatszerzéséhez járult hozzá. Jövőre az uniós támogatású programok költségvetése terén 15 százalékos növekedés várható, ami a pályázatok számának további emelkedésében is megmutatkozik majd - közölte a Tempus Közalapítvány.

Közös európai színtér – így jellemezte Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója azt a nemzetközi platformot, ahol az intézmények, a tanárok és a diákok egyenrangú felekként tanulhatnak egymástól az együttműködések, illetve a megvalósított projektek segítségével. A közalapítvány által kezelt programok ehhez strukturált formában biztosítanak uniós és hazai forrásokat, az elmúlt húsz év alatt összesen 310 millió eurót - tudatta a Tempus Közalapítvány.

A közalapítvány olyan tevékenységeket végez, amelyben a pályázók proaktív szakmai támogatása is kiemelten fontos – a külföldi partnerek megtalálásától, a projekt ötletek kidolgozásán át, a szakmai monitoringig és az eredmények terjesztéséig. Ezáltal tudják biztosítani a források magas kihasználtságán túl a kiemelkedő színvonalat is a projektekben.
Emellett képzések szervezésével, uniós szakpolitikai kérdésekkel kapcsolatos információátadással és új oktatási módszerek, trendek bemutatásával segítik az oktatás területén a tudásmegosztást.

Tordai Péter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi együttműködések valójában csak eszközt jelentenek: a közalapítvány elsődleges célja az elmúlt 20 évben az oktatás és képzés minőségének fejlesztése volt. A projektek ugyanis nem csak egy-egy pályázat sikeres megvalósításáról szólnak, hanem hozzájárulnak a diákok készség- és kompetenciafejlesztéséhez, a tanári szakma megújulásához, a pedagógusok motiváltságának növeléséhez és az intézmények nemzetköziesítéséhez egyaránt.

„Ezt a folyamatot segítette az a 15.000 projekt és 165.000 mobilitás, amelyet általunk valósítottak meg az oktatással és képzéssel foglalkozó hazai intézmények és szervezetek az elmúlt húsz évben” – mondta az igazgató. Hozzátette, hogy a jelenleg több mint tízezer fő nemzetközi tapasztalatszerzését támogató Erasmus+ program tekintetében további emelkedés várható. A program költségvetése jövőre 15 százalékkal nő, ami a pályázatok számában is bizonyára megmutatkozik majd - olvasható a közleményben.

Következő adásunk
Téma: Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium - szakmai szimpózium - összefoglaló – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Pergő Margit Berhida polgármestere, a TÖOSZ társelnöke; Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége
Ezt követő adásaink