Kultúra
Augusztus elején mutatják be A halálra táncoltatott lány című táncelőadást Krakkóban
Balassi Intézet/ OPH Kép: Balassi Intézet
2016. augusztus 1.

A Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport A halálra táncoltatott lány című táncelőadását mutatja be augusztus 3-án a krakkói Galicia Zsidó Múzeumban a roma holokauszt 72. évfordulója alkalmából - tudatta a Balassi Intézet az OrientPress Hírügynökséggel.

A közlemény szerint Európa egyik legnagyobb ifjúsági roma szervezete, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat, a ternYpe – Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózattal közös szervezésben nemzetközi megemlékezést tart a roma népirtás 72. évfordulója alkalmából Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban. 2016. augusztus 1. és 6. között a Dik I na Bistar (Nézd és ne feledd!) címmel tematikus konferenciára kerül sor, majd a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án délben, a birkenaui lágerben lévő roma holokauszt emlékmű előtti koszorúzással hajtanak fejet az áldozatok emléke előtt.

A rendezvénysorozaton Európa 17 országából több mint 500 roma és nem roma fiatal, Magyarország különböző részeiről 55 tanuló, és a civil közéletben aktív szerepet vállaló fiatal vesz részt a megemlékezésen. A fiatalokkal utazik Forgács József „Bandi” roma holokauszt túlélő is. Az európai országokból érkező résztvevőknek tematikus workshopot és előadást tartanak neves szakértők és trénerek a roma népirtás, a holokauszt, az emberi jogok oktatásáról és a civil aktivizmussal kapcsolatban a Krakkói Pedagógiai Egyetemen.

A halálra táncoltatott lány történetében a család, a baráti kör, a tágabb környezet, egy ország, a nemzet felelőssége, az egyén vállalása és szabadsága, az erőszak, a hazugság, a birtoklási vágy, a kegyetlenség, a közömbösség, a halál és a cinkosság egyaránt megjelenik. A koreográfia a zsidó, cigány és magyar zenék, népzenék segítségével minden, a balladából kiolvasható lehetséges történést, viszonylatot úgy jelenít meg, hogy egyértelművé válik, a holokauszt az emberiség és az európai társadalmak tragédiája.

A darab rendezője és koreográfusa Szent-Ivány Kinga és Papp Márta- olvasható a tájékoztatásban.

-