Életmód
A budapesti Tortavár Cukrászda nyert a cukormentes torta versenyen
Laboratorium.hu Kép: laboratorium.hu
2016. augusztus 4.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány legfőbb célja az idén is az volt, hogy a Magyarország Cukormentes Tortája elnevezésű versennyel felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti egyre növekvő igényre.

Idén ötödik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet 2016-ban a budapesti Tortavár Cukrászda „Áfonya hercegnő tortája” nyert meg. A független laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy az édesség valóban nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján a nyertes édességből, vagyis az „Áfonya hercegnő tortája” elnevezésű tortából egy szelet 8,8 g szénhidrátot és 228 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat az idén is a WESSLING Hungary Kft.,független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

Az eredmények alapján megállapították, hogy 100g torta a legtöbb mennyiségben (15,5%) zsírt, szénhidrátot (7,0%) és fehérjét (6,9%) tartalmazott. A cukrok közül nagyon kis mennyiségben találtak fruktózt (1,1%), glükózt (0,4%) és laktózt (1,7%).

A hagyományos laboratóriumi eszközök (lombik, kémcső, pipetta) használata mellett a vizsgálólaboratórium felvonultatta a legmodernebb arzenálját is: a zsír kinyerése egy több ciklusban dolgozó, teljesen automata berendezésben történt, a fehérjetartalmat ugyancsak egy automata rendszer, egy modern titráló berendezés segítséggel, a cukrok és cukoralkoholok mérését pedig elválasztástechnikával végezték. A kalóriatartalmat a cukrok szétválasztásával, az élelmi rostok számát enzimes emésztéses eljárással határozták meg, a sótartalomnál pedig a Nátrium atomot mérték a hagyományos elemanalitika szerint (a gerjesztett atomok és ionok induktív csatolású plazma segítségével állíthatók elő és mérhetők).

A teljes cik elolvasható itt.

Következő adásunk
Téma: Középpontban a magyar vidék - kerekesztal-beszélgetés – Béres András, a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője, Goda Pál a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet megbízott igazgatója, valamint Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke
Ezt követő adásaink