Kultúra
Egyre népszerűbb a kastélylátogatás belföldön
Forster Központ Kép: Forster Központ
2016. augusztus 10.

Kiemelkedő látogatószámokat ért el a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ a fenntartásában álló helyszíneken 2016 első félévében. A tavalyi év adataihoz képest júliusig közel 30 százalékkal többen voltak kíváncsiak a megújult műemléképületekre. A siker többek között a várakba, kastélyokba, emlékhelyekre szervezett programoknak köszönhető. A látogatható helyszínekről magyar illetve angol nyelvű átfogó kiadványt jelentetett meg a Központ - közölte a Forster Központ.

A közlemény szerint 2015 első félévéhez képest közel 30 százalékkal nőtt a Forster Központ fenntartásában működő kastélyok és várak népszerűsége a látogatottsági adatok alapján. Az idei év januártól júniusig tartó időszakában összesen 97 ezer látogatót fogadott helyszínein a Központ. Júniusban például 5 ezerrel több vendég érkezett az előző év azonos időszakához képest.
Egyre többen indulnak útnak, hogy felfedezzék az ország különböző pontjain rejtőző műemlékeket. A Húsvét a Kastélyban, a BORkulTÚRA gasztro-programsorozat, valamint a Múzeumok Éjszakájára szervezett rendezvények vonzották leginkább az épített örökség rajongóit.
Az öt legnépszerűbb helyszín a Siroki Barlangvár és népi lakóház, a majki Kamalduli remeteség, a tiszadobi Andrássy-kastély, az edelényi L’Huillier – Coburg – kastély és a füzzérradványi Károlyi – kastély. Megnőtt az érdeklődés a Nádasdy-kastély, az ozorai Pipó Várkastély és a dégi Festetics-kastély iránt is, dísz- és báltermeiket, parkjaikat egyre több pár választotta esküvője színhelyéül az utóbbi fél évben.
Megjelent és rövidesen – angol nyelven is – elérhető a Központ helyszínein az a hiánypótló kiadvány, amely 64 oldalon részletesen, fotókkal gazdagon illusztrálva mutatja be a Forster Központ fenntartásában működő és látogatható várakat, kastélyokat, emlékhelyeket.
A Nemzeti Kastély- és Várprogram megvalósulásával a jövőben tovább bővül a műemléki helyszínek sora. Az újjászülető kulturális desztinációkkal tovább gyarapszik a belföldi turisztikai kínálat. A Forster Központ sikeres pályázatainak köszönhetően húsz vár és kastély újulhat meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) a Nemzeti Kastély- és Várprogramra fordítható 33 milliárd forintos uniós támogatásából - olvasható a közleményben.
Következő adásunk
Téma: Tisztaságot Újbudán című akció tapasztalatai – Várhegyi Krisztián referens, Városüzemeltetési Osztály
Ezt követő adásaink