Életmód
Bronzérmet nyertek Rióban párbajtőrözőink
OPH/M4 Kép: MTI/Czeglédi Zsolt
2016. augusztus 15.

Ukrajnával vívta válogatottunk magyar idő szerint vasárnap este a bronzmeccset, melyet 39–37-re nyertek a srácok, így harmadik helyen végzett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és Somfai Péter alkotta csapat.

Elsőként Rédli Dmitro Karjusenkóval, majd Imre Bogdan Nyikisinnel 0‒0-t vívott, passzivitás miatt mindkét asszó egy perc után véget ért. Ezután Boczkó helyén a tartalék Somfai kezdett, aki a harmadik párban először lépett pástra az olimpián, mivel egyéniben nem indult. Ebben a párharcban volt egy együttes találat, amit Somfai egylámpás tusa követett.

Imre következett Karjusenkóval, és itt már aktívan vívott mindkét fél, de a magyar volt pontosabb. Elhúzott 8‒4-re, amikor Karjusenko megállt és a csuklóját fájlalta. Ápolás után a tartalék Makszim Hvoroszt állt be a helyére, aki a maradék időben egy tust adott. A folytatásban Rédli 1‒0-ra verte Herejt, Somfai pedig 4‒3-ra kikapott Nyikisintől, majd Imre 12‒11-re egy mozgalmas asszóban Herejtől úgy, hogy menet közben öt tusra növelte a magyar csapat előnyét, a végén viszont ő kapott sorozatban találatokat.

Utolsó előttiként Somfai vívott Hvoroszttal, mégpedig eredményesen, szép tusokkal 6‒3-ra verte ellenfelét, ezzel öt találatra hízott a különbség.

Kilencedikként Rédli és Nyikisin ment fel a pástra. Eleinte a magyar párbajtőröző védekezett hatékonyan, 34‒25-re elhúzott, majd a vége felé az ukrán mindent egy lapra feltéve rohamozott és sorozatban adta tusokat. Hét másodperccel a vége előtt 37‒36 volt az állás. Ekkor azonban Rédli váratlanul belépett Nyikisin támadásába és látványosan megszúrta őt, ezzel eldöntötte a mérkőzést.

A kilencedik versenynapon férfi 75 kilogrammos kötöttfogású birkózásban Bácsi Péter az ötödik helyen végzett, a magyar férfi vízilabda-válogatott pedig 10-6-ra nyert a házigazda Brazília ellen, így a Benedek-csapat az A csoport élén zárt.

-