Életmód
Autószalon – társalkodó gépjárművek
M1 Iskolapad / hirado.hu Kép: M1 / Iskolapad
2016. augusztus 25.

Egy új fejlesztésnek köszönhetően hamarosan a sofőrökkel és más autókkal is kommunikálni képes gépjárművekben utazhatunk.A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói is részt vesznek a kommunikációs rendszerek fejlesztésében.


Speciális kommunikációs eszközt tesztelnek a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói. Azt kutatják, hogy az autók hogyan léphetnek kapcsolatba a sofőrrel és más járművekkel, milyen jeleket küldhetnek egy-egy közlekedési helyzetben. A témával az M1 Iskolapad című magazinműsora foglalkozott.

„Az autók képesek minket figyelmeztetni arra, hogy közeledik egy mentőautó, vagy valaki előttünk hirtelen lefékezett, így még időben felkészülhetünk és elkerülhetjük a balesetet” – mondta el Szendrei Zsolt, a programban részt vevő egyik hallgató.

A képsorok már most igen meggyőző lehetőségeket mutatnak. Az egyik tesztautó egy üzenetben értesült róla, hogy a sávban előtte haladó autó vészfékezett, és az embernél sokkal gyorsabban, gyakorlatilag azonnal reagálva lassított.

A kommunikációs rendszer lehetővé teszi, hogy a járművek folyamatosan adatokat közvetítsenek egymásnak, a szoftver jelzi, hogy melyik autó merre halad, és milyen sebességgel. Az információk ismeretével biztonságosabbá válik a közlekedés és elkerülhetőek a balesetek – vélik a szakemberek.

M1 Iskolapad


A járműkommunikáció napjaink egyik fontos fejlesztési területe. Ezt felismerve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Commsignia Kft-vel, a technológia nemzetközileg is elismert hazai vállalatával nemrég közös kutatócsoportot hozott létre. Bokor László, a közös kutatócsoport vezetője elmondta: a hallgatók imádják, amikor ipari problémákban tudnak elmélyülni, főként amikor gyakorlati kihívásoknak kell megfelelniük, és közben még autókkal is kísérletezhetnek.

A kutatómunkában tíz hallgató vesz részt, akik a laborokban olyan gyakorlati feladatokat oldhatnak meg, amire eddig sehol sem volt lehetőségük. A technológia nemcsak az egyetemen, a gyakorlatban is megjelenik.

Várhatóan néhány éven belül minden új autóban kötelező lesz a járműkommunikációs fedélzeti egység az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Mindez óriási innovációs lehetőséget ígér, meghatározó lesz az autóipar jövőjének alakulásában, ráadásul munkát ad a hazai mérnökhallgatóknak is. Ezért is támogatja a kormány, hogy vezető járműipari cégek kutató- és gyártókapacitásai Magyarországra települjenek.

-