Életmód
A futók közt gyakran előfordul az Achilles-ín gyulladás
Sportorvosi Központ Kép: Reuters
2016. szeptember 21.

Futás során a leggyakoribb panasz a lábfájdalom, ami akár a helyes futótechnikára is hatással lehet, így nem ritka, amikor egy-egy fájdalom miatt az edzés is nehezítetté válik. Egy igazán elhivatott sportembernek fontos, hogy mielőbb kiderüljön, mi áll a probléma hátterében, és hogy miként lehet megszabadulni a panasztól - mondta Páll Zoltán, a Sportorvosi Központ sportorvosa.

A futás gyakori hátráltatója- az Achilles ín fájdalma

Szinte nincs is olyan futó, aki időközönként ne panaszkodna lábfájdalomra. Ez szerencsére az esetek többségében múló probléma, amelyen egy kis pihentetés és borogatás segít, ám előfordulhat, hogy a fájdalom megmarad, megnehezítve ezzel a sportos napokat. Páll Zoltán, a Sportorvosi Központ sportorvosa és aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint a panasz hátterében leggyakrabban valamilyen índegeneráció (tendinopatia) áll. Ebben az esetben a fájdalom általában a bel-vagy külboka alatt, a talp hosszanti boltozata mentén, a lábháton, valamint a sarok fölött szokott jelentkezni. Oka, hogy az adott ín túl van terhelve, ezért apró mikrosérülések keletkeznek rajta, majd a hegesedés következtében a benne lévő rostok átrendeződnek, ami tovább fokozza a degenerációt. A folyamatot gyakran gyulladás is kíséri (tendinitis), ami még nagyobb fájdalmat generálhat.

A futók közt általában az Achilles-ín tendinitis, vagyis az Achilles-ín gyulladás szokott előfordulni. Hátterében gyakran a túlerőltetés, a nem megfelelő futócipő és futótechnika áll, hiszen ha a lábfej kissé kifelé fordul, akkor a sarokcsontra tapadó ínra a kelleténél nagyobb terhelés nehezedik.

Az Achilles ín gyulladás tünetei:

az ín mentén duzzanat

sarokfájdalom

reggeli lábszármerevség

nyomásérzékenység

recsegő hang

A probléma általában a 40 feletti, rendszeresen sportoló korosztály mellett az újrakezdőket is sújtja, akik hirtelen, a fokozatosság elve nélkül térnek vissza a futópályára, így könnyen túlerőltethetik magukat.

Újra a pályán, fájdalmak nélkül

Panaszok esetén a szakember fizikális vizsgálaton túl képalkotó vizsgálatokat rendelhet el, és ezek segítségével pontosan felállítható a diagnózis. Bár az Achilles ín gyulladásánál a legfontosabb a prevenció (megfelelő cipő, technika) , ám ha kialakult a probléma, úgy igen sokat segíthet az aktív fájdalomcsillapítás. Az eljárás során szteroid-mentes injekciós kúrával nem csupán tüneti kezelést végzünk, hanem a fájdalom gyökerére hatunk, ezáltal célzottan és hatékonyan szüntetjük meg a gyulladást, és állítjuk vissza a dinamikai egyensúlyt - mondja Páll Zoltán.

A tartós gyógyulás érdekében érdemes emellett gyógytornász és rehabilitációs edző segítségét is kérni, hogy kiderüljön, mi is okozta az Achilles ín gyulladását, így ezáltal ki lehet javítani az esetleges mozgásbeli hibákat, rossz berögződéseket.

-