Kultúra
230 éve hunyt el Benyovszky Móric világutazó
MTI/ EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Kép: cultura.hu
2016. szeptember 27.

Nemzetközi konferenciával és gálaesttel emlékeznek hétfőn a 230 évvel ezelőtt elhunyt Benyovszky Móricra a budapesti Országos Széchényi Könyvtárban.

A megnyitón köszöntőt mondott Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára is, aki hangsúlyozta:

Benyovszky Móric világutazóként, felfedezőként, íróként milyen örökséget hagyott maga után.

kormany.hu

Úgy vélte, hogy a mai társadalom tagjai is bátran meríthetnek erőt a gróf történetéből, akit egész élete során szabadságvágya hajtott, hogy hányatott élete ellenére négy kontinens számos országát bejárja.

Benyovszky Móric 1746. szeptember 20-án született a Nyitra vármegyei Verbón, magyar-lengyel nemesi családban. Alig 15 évesen már hadnagyi rendfokozatban harci tapasztalatokat szerzett a hétéves háborúban. Rokonai kiforgathatták örökségéből, és az utcán találta magát. A gróf Lengyelországban telepedett le, és egy indiai expedícióra készülve foglalkozott hajóépítéssel, hajózással és földrajzzal. Klésöbbi sorsa nagyrészt Madagaszkár szigetéhez kötődik, ahol francia megbízásból megalapította a Louisbourg nevű települést. Lényegében ő gyarmatosította az addig független szigetet. A bennszülöttek királyukká választották, majd lemondott tisztségéről. 1786-ban amerikai kereskedők szolgálatába tért vissza Madagaszkárra, ahol ellensége, Isle de Franc kormányzója megtámadta Benyovszkyt, aki a franciákkal vívott ütközetben életét vesztette.

A konferencián a magyarok mellett Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Madagaszkárról érkező kutatók, tudósok és vendégek is felszólalnak, értékelve a gróf közép-kelet-európai népek történelméhez is szorosan kapcsolódó tevékenységét.

Következő adásunk
Téma: Kőbányai fejlesztések – Pap Sándor gazdasági és fejlesztési tanácsnok
Ezt követő adásaink