Életmód
Mikor vezessük be a tojást a baba étrendjébe?
Budai Allergiaközpont
2016. szeptember 27.

Egy napokban közölt vizsgálat alapján a legideálisabb időpont arra, hogy a csecsemő először tojástartalmú ételt fogyasszon, a 4 és 6 hónapos kor közötti időszakra esik. Kutatók szerint ugyanis minél korábban találkozik a szervezete az allergénnel, annál valószínűbb, hogy nem jelentkezik nála allergiás reakció az adott ételre.

A Journal of the American Medical Association folyóirat közlése szerint, kutatók 146 korábbi tanulmány eredményeit összegezve azt találták, hogy a tojás esetében az étel korai bevezetésével csökkenteni lehet az allergia kialakulásának kockázatát. Közleményükben „mérsékelt bizonyossággal” állítják, hogy a tojás 4 és 6 hónapos kor közötti bevezetése ilyen pozitív hatásokkal járhat, ám azt is hozzáteszik, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a jelenleg érvényben lévő ajánlást felülírják.

Az anyatej véd az allergia ellen

Hazánkban a tej és a tojás a leggyakoribb étel-allergének, de gyakran okoz még panaszokat a liszttartalmú ételek bevezetését követően a glutén is. Dr. Polgár Marianne elmondta, hogy az új tudományos ajánlások a különböző élelmiszerek korai bevezetésekor az anyatej prevenciós hatására építenek, ezért a lényeg, hogy lehetőség szerint a hozzátáplálást még a szoptatás időszaka alatt kezdjük meg, így az anyatej védőfaktorai segíthetnek az allergiás reakciók megelőzésében.

Nem biztos, hogy jó a korai bevezetés


Az ételek korábbi időpontban történő bevezetése már a glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán is felmerült. Feltételezték, hogy a lisztérzékenység, a cöliákia kialakulásának veszélye így csökkenthető, még olyan családok esetében is, ahol van már cöliákiás beteg. Sajnos ezt az elvégzett vizsgálatok nem támasztották alá, így a jelenlegi ajánlás szerint a glutén bevezetésének időpontja nem különbözik egyéb táplálékoktól, 4-12 hónapos kor között adható.
A másik gyakori étel-allergén, a tehéntej fogyasztása 1 éves kor alatt nem javasolt. A túl korán megkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél vashiányos vérszegénységet, asztmatikus légúti tüneteket, ekcémát és hasmenést okozhat. Főzelékek készítéséhez egy éves kor alatt használjunk inkább anyatejet, vagy t

ápszert. Italként pedig még egy éves kor után is a vassal és vitaminokkal dúsított gyermektejek fogyasztása ajánlott.

Először a sárgája, később a fehérje

Polgár Marianne elmondta, hogy a hazai ajánlások a tojás fogyasztását sem siettetik, 8 hónapos kor után javasolják bevezetni a babák étrendjébe. Ez az időpont allergiára hajlamos gyermekeknél legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandó. Kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojás sárgáját készítsünk, majd fokozatosan kaphat tojásfehérjét is.

Mikor gondoljunk tojás allergiára?

Az allergia kialakulásának esélye különösen azokban a családokban magas, ahol egyik, vagy mindkét szülő érintett az allergiás betegségek valamilyen típusától, legyen akár légúti, táplálék, bőr vagy egyéb allergia. Fontos tehát, hogy egyszerre csak egy új ételt vezessünk be a gyermek étrendjébe, így ha tünetei jelentkeznek, akkor jó eséllyel be tudjuk azonosítani a kiváltó okot. Ebben az időszakban a tojás fogyasztását követően fellépő bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, az arc, a torok duzzadása, nehézlégzés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom esetén kell gondolnunk tojásallergiára. Kezeléséhez tojásmentes diétára van szükség, de jó hír, hogy a gyermekek többsége 3-4 éves korára kinövi a tojásallergiát.

-