Közigazgatás
Kiberbiztonság, azaz hálózatbiztonságról közérthetően
OPH Kép: hir.ma
2016. szeptember 29.

Az NKI létrehozásával centralizálni kívánták az addigi szervezeteket és egy összehangoltabb, gördülékenyebb struktúrában működő szervezet létrehozása volt a cél - idézte fel a Rádió Orient stúdiójában Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet igazgatója, akivel a kiberbiztonság aktuális kérdéseiről, kihívásairól beszélgettünk.

Vendégünk ezen terület jogszabályi környezetének kialakításában vett részt, amikor 2015. október 1-jén Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) néven létrejött egy új szolgáltató közigazgatási szerv. A magyar viszonyok között nem tekinthető előzmény nélkülinek az NKI létrehozása. Hazánkban 2013 óta van Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégia és hozzátartozó jogi szabályozás (Ibtv – Információbiztonsági törvény). Az igazgató elmondta:

Az NKI létrehozásával centralizálni kívánták az addigi szervezeteket és egy összehangoltabb, gördülékenyebb struktúrában működő szervezet létrehozása volt a cél-

Szervezeti struktúra

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet tevékenységeit három nagyobb terület köré lehet csoportosítani. A hatósági tevékenységek keretében az NKI a jogszabályi környezetnek való megfelelést ellenőrzi és biztosítja, tulajdonképpen a prevenció letéteményese – tudtuk meg Bencsik Balázstól. A Kormányzati Eseménykezelő Központ (Govcert Hungary) a hazai államigazgatás szereplőit támogatja hálózatbiztonsági kérdésekben. Végül, de nem utolsó sorban a Biztonsági Irányítási Központ feladatait említette vendégünk, amelynek fő tevékenysége a sérülékenységvizsgálat, amely lényegében az állami szervek biztonsági tesztelését valósítja meg, a honlaprongálások és más kibertámadások esetében nyújt hathatós segítséget.

Az ország legjobb IT biztonsági szakértői

Az NKI munkatársai zömében IT mérnöki végzettséggel rendelkezők. A szervezetnek komoly belső képzési programja van. Elérendő hosszútávú cél, hogy az Intézet az államigazgatás egész területének IT biztonsági szakértője legyen. Mindezek érdekében már lezajlott egy felmérési időszak az állami szereplők körében, amelynek következő és folyamatos tevékenysége az ingyenes szolgáltatás nyújtása, a biztonsági kockázatok minél szélesebb körű feltárása és megoldási javaslatok kidolgozása.

Kiberbiztonsági hónap

Októberben hazánk első ízben csatlakozik az Európai Unió ENISA (hálózatbiztonsági) ügynöksége által életre hívott kiberbiztonsági hónap rendezvénysorozathoz. Cél, hogy egy évben egyszer, 1 hónapon keresztül a társadalom széles rétegeit szólítsák meg kiberbiztonság kérdésekkel. Emberközelivé, elérhetővé tegyék a hálózatbiztonsággal kapcsolatos információkat. Itthon több mint 20 fővárosi és vidéki konferenciákkal, workshopokkal várnak minden érdeklődőt. Igazi különlegességnek ígérkezik a Nők az informatikában konferencia, ahol az IT szektorban dolgozó hölgyek mesélnék mindennapi munkájuk kulisszatitkairól. A kiberhónap részletes programjairól a www.govcert.hu weboldalon található bővebb információ.

Megvalósításra váró célok

Idén nyáron az Európai Unió új hálózatbiztonsági irányelvet fogadott el, amely az elkövetkező 3-5 évre meghatározza a tagállamok teendőit, így a Nemzeti Kibervédelmi Intézet számára is további feladatokat generál. Bencsik Balázs kiemelte, hogy a korábbi joganyagokhoz képest bővült a tárgykörben érintettek bevonása. Az irányelv végrehajtására két év áll rendelkezésre, amely lehetővé teszi az államigazgatási szervek teljes biztonsági felkészítését és innovációs törekvések megvalósítását is.

Téma: A kibertér fenyegetései
Vendég: dr. Bencsik Balázs igazgató, Nemzeti Kibervédelmi Intézet
A műsort vezeti: dr. Baracsi Katalin
Most adásban
Téma: Hogyan állunk a menedzsment kultúrában? – Rendhagyó szakmai disputa Dr. habil. Vass László CSc Rector emeritussal, a kérdés szakértőjével.
Ezt követő adásaink