Gazdaság
Többet kaptak 2016-ban a civil szervezetek
Világgazdaság Kép: Pixabay
2016. október 6.

Nyolc százalékkal több szja-t juttattak 2016-ban a civil szervezeteknek az adófizetők tavalyhoz képest - írja a Világgazdaság. Az erőteljes növekedésben csaknem egyforma szerepet játszik a jövedelmek emelkedése és a felajánlással élő adófizetők táborának bővülése.

A legtöbb felajánlást kapó civilek élmezőnyében nincs érdemi változás, az 1 százalék felajánlásakor megfigyelhető egyfajta lojalitás az adófizetők részéről, amit a NAV adatai mellett igazol a Human Dialog és az Emocionális Marketing civil 1 százalék témában készített friss motivációs kutatása is.

Három éve foglalta vissza a lista első helyét a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány, 2014 óta ők kapják a legtöbb szja 1 százalék felajánlást, idén a tavalyihoz képest 2 millióval többet szerezve, 175 millió forintot utal a Heim Pálnak a NAV – értékeli a friss adatokat Miha Tamás, a civil kommunikációra specializálódott Human Dialog ügyvezetője.

A korábbi évek favoritja, a Gyermekrák Alapítvány ezúttal a 10. helyre szorult vissza, ami a 2015-ös csaknem 80 millió után idén 63,3 millió forintot ért. A 20 millió feletti értékben 1 százalék ot szerző civilek körében így arányaiban a Gyermekrák lett a legnagyobb vesztes.

Ez szokatlanul nagy visszaesés az amúgy stabilan ugyanazon civilszervezetekből álló élbolyban, a toplistán ugyanis egészen a 16. helyig ugyanazok a szervezetek szerepelnek, mint egy éve – hívja fel a figyelmet a civilszakértő.

Következő adásunk
Téma: Új finanszírozási lehetőségek a mezőgazdaságban – Mezei Dávid uniós agrártámogatási igazgató, Takarékbank, Uniós Agrártámogatási Igazgatóság
Ezt követő adásaink