Gazdaság
Hiánypótló tananyag a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazására
OPH/ProAbility Kép: pixabay
2016. október 19.

A Corvinus Egyetemen mutatták be azt a HR-menedzserek, HR-vezetők, felsővezetők számára kidolgozott, hiánypótló tananyagot, melyet arra fejlesztettek ki, hogy a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazása ténylegesen megvalósulhasson, és ne akadjon el a szándék szintjén a gyakorlati ismeretek hiánya miatt.

A módszertant a ProAbility projekt keretében a Gazdaságtudományi Kar és a Salva Vita Alapítvány legjobb hazai szakemberei fejlesztették ki, az eredményeket a projekt zárókonferenciáján mutatták be vállalati jógyakorlatokkal alátámasztva.

Magyarországon ma minden 25 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cég évente csaknem egymillió forint adót takaríthat meg, ha egy megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat. Ezt a kedvezményt a legtöbb foglalkoztató mégsem veszi igénybe. Hogy miért nem? Erre keresett és talált válaszokat a ProAbility projekt, az érdekelt csoportok képviselőinek és a téma számos szakértőjének bevonásával, valamint számos korábbi kutatás és kezdeményezés tapasztalatainak tanulmányozásával.

A jó hír, hogy a munkáltatók és az elhelyezkedni vágyó megváltozott munkaképességűek közötti szakadék nem áthidalhatatlan; megfelelő együttműködési lehetőségek és ismeretek birtokában jelentősen növekedhet e célcsoport foglalkoztatásának mértéke – mindkét fél elégedettségére.

A megváltozott munkaképességű alkalmazottak egy-egy kompetenciaterületen ugyan hiányt szenvedhetnek, más kompetenciáiknak köszönhetően azonban nemcsak munkaadójuk szakmai sikeréhez járulhatnak hozzá, hanem a jobb, oldottabb munkahelyi légkörhöz is.

Egy befogadó munkahely pedig társadalmi szinten is segítheti a megváltozott munkaképességűek integrációját azáltal, hogy ezt az attitűdöt stratégiája részévé teszi és nyilvánosan is felvállalja.

A ProAbility projekt általános célja volt a munkáltatók és a megváltozott munkaképességűek egymásra találásának elősegítése. Ennek érdekében dolgozták ki a projektben részt vevő szakemberek azt a tananyagot a jövőbeni és jelenlegi HR-munkatársak és cégvezetők számára, mely nemcsak tájékoztatást ad mostantól e foglalkoztatási forma lehetőségeiről, hanem gyakorlati módon is segít a sokszínűség alapelvén nyugvó munkaszervezés megvalósításában. A projekt keretei között módszertani és oktatási segédlet is készült a tanárok és oktatók számára, mely megkönnyíti munkájukat, és egyben sikeresebbé is teszi a tudás átadását. Az oktatási és képzési anyagok három különböző „méretben” jelennek meg, különböző célcsoportokhoz és igényekhez igazodva:

  • L: 3 ECTS-kredites felsőoktatási képzés gazdálkodástudományi területen alap- és mesterképzésben résztvevő diákok számára.
  • M: Képzési anyag többalkalmas, cégvezetők és közigazgatási döntéshozók, HR-szakemberek számára szervezett tréningekhez.
  • S: Képzési anyag egyalkalmas tréningek számára, melynek célja leginkább a felsővezetők megszólítása, érzékenyítése a témával kapcsolatban.

A megfelelő minőség biztosítása érdekében az oktatási és képzési anyagok fejlesztése egy külső szakértői csoport felügyelete alatt történt, és mindhárom tananyag „élesben” is tesztelésre (pilot-képzések) került a projekt keretein belül.

Kapcsolódó cikkek
Többet dolgozhatnak a megváltozott munkaképességűek

Már heti 40 óra munkát is vállalhatnak a rehabilitációs ellátásban részesülők, felső határt csak a fizetésben határoz meg a törvény.

Spórolhatnak a cégek megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával

Jelentős összegeket fizetnek a vállalatok a költségvetésnek büntetésként azért, mert nem alkalmaznak megváltozott munkaképességű munkavállalót.

Most adásban
Téma: Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Pergő Margit Berhida polgármestere, a TÖOSZ társelnöke; Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége
Ezt követő adásaink