Gazdaság
Egyre kevesebben vásárolnak hamis terméket
OPH Kép: Pixabay
2016. október 28.

Idén már a lakosság 84 százaléka utasította el – legalábbis elvi szinten – a hamis termékek vásárlását. A gyógyszerek esetében mindössze a megkérdezettek 1 százaléka vallotta be, hogy vásárolt nem eredeti terméket – ismertette a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület legfrissebb kutatásának eredményeit Németh Mónika titkár a Rádió Orienten.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület 2009 óta minden évben elkészíti felmérését a felnőtt lakosság körében. A kutatás célja a hamis termékek iránti kereslet alakulásának feltérképezése és e tekintetben a korcsoportok megoszlása. Mint azt Németh Mónika elmondta, a termékek közül még mindig a ruházati árucikkek vezetnek, s azokat is leginkább a fiatal korosztálynak azon része vásárolja, akik szeretnek márkás termékekkel kitűnni, de azt a pénztárcájuk nem engedi meg számukra.

Sokukat nem is érdekli, hogy a termék, amelyet megvásárolnak, nem eredeti

‒ mutatott rá a titkár.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy vigyázni kell az utcán és a piacon vásárolható márkásnak beállított termékekkel vagy az interneten rendelhető, idegen eredetű árucikkekkel. Mint mondta, összességében az elmúlt évek kutatásainak eredményeit összehasonlítva pozitív tendencia tapasztalható, hiszen ilyen magas arányban még sosem utasította el a lakosság a hamis termékek vásárlását.



Kapcsolódó cikkek
Így már biztosan nem lesz hamis gyógyszer a patikákban

2019 februárjától egyedi azonosító kerül a vényköteles gyógyszerek dobozaira az Európai Unióban.

Súlyos károkat okozhatnak a hamis termékeket vásárlók

A hamis termékek vásárlása tönkre teheti az eredeti termék gyártóját és beszállítóit, másrészt nincs csere vagy javítási lehetőség.

Egyre több a hamis termék Magyarországon

A bőröndök és kézitáskák mintegy negyede nem eredeti, de az ékszerek és órák esetében is közel 20 százalékos ez az arány.

Egyre veszélyesebb az élelmiszer-hamisítás

Az élelmiszer-hamisítás ma már a kábítószer-kereskedelemnél is nagyobb üzlet.

-