Közigazgatás
Pozsgai Zsolt: töretlen népszerűségnek örvend a rendőri pálya
OPH Kép: Miniszterelnökség/Árvai Károly
2016. november 3.

Az állományba vételtől a nyugdíjba vonulásig végigkíséri a munkatársak életpályáját a rendőrség humánigazgatási szakterületének tevékenysége. A Rádió Orient stúdiójában Pozsgai Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes avatta be a hallgatókat a kulisszatitkokba.

A rendőrség humánigazgatási szakterületének feladatai a klasszikus személyzeti tevékenységen túl magukban foglalják a rendészeti oktatás szakirányításával kapcsolatos teendőket, a fegyelmi helyzet vizsgálatát és eljárások lefolytatását, az egészségügyi szakirányítási és felülvizsgálati tevékenységeket ‒ közölte Pozsgai Zsolt rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos. Valamint a személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes hozzátette a speciális tovább- és kiképzések szervezését, a külszolgálat megszervezésével, válságkezeléssel kapcsolatos tevékenységeket is. A szakszolgálat feladatának jelentős területét a hagyományos személyzeti tevékenység teszi ki, azaz a beosztáson történő előmenetellel, jutalmazásokkal kapcsolatos feladatok ellátása, az alkalmassági – fizikai, pszichikai, egészségügyi – vizsgálatok szervezése és lebonyolítása – tudtuk meg vendégünktől.

A humánigazgatási terület háromszintű rendszerként működik ‒ ismertette a dandártábornok. A központi szervezet koordinatív és szervezetfejlesztési feladatokat lát el, a területi szervek is ezt a mintát követik, csak kisebb léptékben, még a helyi szinten dolgozó munkaügyi előadók közvetlen környezetükben nyújtanak segítséget.

Kiemelte: a mintegy ötvenezer főt foglalkoztató szervezet az egyik legjobban kiépített egészségügyi rendszerrel rendelkezik. Magas színvonalú ellátásban és pszichológiai segítségnyújtásban is részesülnek a rendőrség állományának tagjai. Az itt dolgozókat folyamatos állapotfelmérésekkel kísérik, hogy mindenki megfelelő mentális állapotban végezhesse a munkáját.

Képzés, továbbképzés – biztos jövőkép, magasabb beosztás ígérete

A kor követelményeinek megfelelően az oktatás nem fejeződik be az első szakmai végzettség megszerzésével, a cél a munkavállalók ismereteinek folyamatos bővítése, pályán tartása ‒ hangsúlyozta Pozsgai Zsolt. Nagy hangsúlyt fektetnek az állomány szakmai továbbképzésére itthon és külföldön is egyaránt. A szakmai elismerés mellett az anyagi juttatások is hattással vannak arra, hogy ki milyen témából szerez mélyebb szakmai ismereteket és lesz egy adott terület nélkülözhetetlen szakértője.

Toborzás

A rendőri pályaválasztás továbbra is töretlen népszerűségnek örvend. A vendég úgy fogalmazott: „sok kisfiú és kislány váltja valóra gyerekkori álmát és lép hivatásos pályára”. A rendőrség kötelékébe a rendészeti szakgimnáziumokon és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán át vezet a közvetlen út. A Magyary Program megvalósította a hivatásrendek közti átjárást, így akár egy civil karriert is lehet felnőtt fejjel egyenruhára cserélni ‒ vázolta fel a lehetőségeket az Pozsgai Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes.

Határvadászok

A migrációs helyzet fokozódásával felmerült az igény a rendőrség állományának bővítésére. Az idei évben még 3000 fővel növekszik a rendőrök létszáma. Az Országos Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet a Készenléti Rendőrség Határvadász Bevetési Osztályainak állományába, a toborzás 2016 szeptemberétől indult. A felhívásra jelentkezhet minden cselekvőképes, 18. életévét betöltött, a szigorú egészségügyi és pszichikai felvételi követelményeknek megfelelő magyar állampolgár. A felvételt nyert pályázók 6 hónapos időtartamú moduláris képzésben vesznek részt, amelyet követően – sikeres vizsga esetén – őr-járőrtárs részszakképesítést (OKJ 51 861 03) szereznek – tudtuk meg Pozsgai Zsolt személyügyi főkapitány-helyettestől.

A résztvevők a képzés első két hónapjában munkaviszonyban állnak, majd a második hónap végén – sikeres modulzáró vizsga letétele esetén – a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek 12 hónapra próbaidős kinevezéssel. Vendégünk megnyugtatott minden jelentkezőt: a migrációs helyzet megszűnésével is lesz helye és feladata a rendőrség állományába újonnan érkezőknek.

Téma: A rendőrség humánigazgatása
Vendég: Pozsgai Zsolt rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes.
A műsort vezeti: dr. Baracsi Katalin
Következő adásunk
Téma: Emléktáblát állítottak Szigeti László operaénekesnek – Bajkai István országgyűlési képviselő és Leblanc Győző operaénekes
Ezt követő adásaink