Belföld
Kíméletesebb lesz a gyerekek kihallgatása
hirado.hu Kép: Pixabay
2016. november 22.

A múlt héten átadták Szombathelyen hazánk első olyan komplex kihallgató, vizsgáló és terápiás gyermekvédelmi részlegét, mely az erőszak áldozatává vált gyermekek biztonságos kezelését szolgálja.

Ha egy gyermeket erőszak, különösen, ha szexuális erőszak ér, szeretné minél előbb elfeledni a borzalmakat. Az igazságszolgáltatás útvesztőjében azonban újra és újra el kell mondania, mi történt vele. Aztán – terápia híján – még évekig, évtizedekig cipeli az erőszak és a szégyen terhét. Szombathelyen évek óta folyik egy új gyakorlat bevezetésének vizsgálata. A múlt héten átadták hazánk első olyan komplex kihallgató, vizsgáló és terápiás gyermekvédelmi részlegét, mely az erőszak áldozatává vált gyermekek biztonságos kezelését szolgálja. Az Izlandról indult, és Észak-, valamint Nyugat-Európában már jól bevált módszer, a Barnahus-eljárás elsősorban a gyermeket védi: egyszeri kihallgatással, terápiával, kezeléssel.

Közép-Kelet-Európában mindössze két ilyen intézmény van, az egyik a szombathelyi gyermekvédelmi központban nyílt:

gyermekbarát meghallgató szobával, zárt láncú videórendszerrel, gyermek-nőgyógyászati részleggel. Már az erőszak bejelentése is a gyermekházban történik, majd a körülmények felmérése után a barátságos környezetben az áldozatot egyszeri alkalommal hallgatják meg. Gyermekklinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértő pszichológus hallgatja ki a gyermeket egy speciálisan bekamerázott szobában. Az ehhez kapcsolódó monitoring szobában követi az ügyész, a nyomozati bíró, a nyomozati rendőr és az igazságügyi pszichológus szakértő a kihallgatást. Mindent videóra is vesznek, emellett a monitoring szobából még a kamera is irányítható. Ha a szakemberek úgy értékelik, hogy a gyermek non-verbális jelekkel is tudtukra próbál adni valamit, a monitoring szobából irányított kamerával ráközelíthetnek például az arcára.

A speciális, gyermekbarát kihallgatáson túl mind a gyermek, mind a hozzátartozók terápiában részesülnek az eset után, hiszen az erőszakos eseményt követően tönkremehet a család, depresszió, szorongás alakulhat ki. A Barnahus-módszer kiterjed a társadalom érzékenyítésére is – a védőnőtől a gyermek-nőgyógyászon át a rendőrig. A most megnyílt első Barnahus-ház a gyermekbántalmazás felismerésén és a humánus kezelésén túl segíthet a társadalmi szembenézésben is, hiszen szinte naponta bukkannak fel újabb és újabb botrányok a médiában. Izlandon 1998-ban indították el a programot, azóta látványosan csökkent a sérült gyermekek száma, sőt az elkövetés is.

Következő adásunk
Téma: Megnyílt a Szent László téri korcsolyapálya – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink