Közigazgatás
Komolyabb béremelést szeretnének a volánosok
Közúti Közlekedési Szakszervezet Kép: volanbusz.hu
2016. december 5.

Nem kevesebb, mint 25 százalékos béremelést kérnek idén, s 2018-ban újabb 20-at a volánosok – tudatta az ágazatban dolgozókat képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet. A KKSZ szerint ugyanis csak így lehet megállítani az elvándorlást a szakmából, ahol jelenleg mintegy 18 ezren dolgoznak, de folyamatosan csökken a létszám.


Megfelelő bérek nélkül a volán társaságoknál nem lehet pótolni a karbantartókat és megoldani a már tragikusnak nevezhető buszvezető hiányt, de még csak az elvándorlást sem lehet megállítani, amennyiben a munkáltató nem emeli kellő mértékben a béreket. A kellő mértéket az ágazatban dolgozókat képviselő szakszervezet 25 százalékban határozta meg – közölte Baranyai Zoltán, a KKSZ elnöke hozzátéve, hogy ez csak a jövő évi terv, a következő évre – 2018-ra – újabb emelést, akkor 20 százalékot kérnek. A KKSZ szerint ez az a mérték, amellyel meg lehetne közelíteni azt a bért, amely méltó ellenértéke lenne a munkának, amit a Volánnál dolgozó sofőrök, szerelők és minden kiszolgáló személyzet végez.

A Volán-társaságoknál jelenleg bruttó 250 ezer forint az átlagbér, ebben természetesen a jól fizetett menedzsment is benne van, a sofőrök egy részének, jelentős túlórával sem éri el a keresete a bruttó 180 ezret. A buszvezetők átlagosan bruttó 240 ezer körüli bérért, a karbantartók pedig még kevesebbért dolgoznak éjjel, nappal, télen, nyáron, hétvégén és munkanapokon is.

A KKSZ a rendelkezésére álló információk alapján úgy látja, hogy az a minimálbér- és a szakmunkás bérminimum-emelési mérték, amelyet a kormány javasolt és a felek elfogadtak, kockázatos bértorlódást eredményez a szakmában. Ennek kezelésére a teljes munkavállalói kör számára béremelést kell végrehajtani, méghozzá olyan mértékűt, amely megegyezik a szakmunkás bérminimum emelésével – szögezte le Baranyai. Az elnök hozzátette: minderre azért is szükség van, mert a munkaerőpiacon, országrészektől függetlenül alacsonyabb szaktudást igénylő munkakörökben is megemelkedik a kereseti szint, amelynek elszívó hatását minden munkakörben érezni. Az elnök éppen ezért leszögezi, hogy önmagában még a béremelés sem lesz elég ahhoz, hogy hosszútávon vonzó legyen a Volánnál dolgozni.

-