Gazdaság
Hároméves a babakötvény
vg.hu Kép: pixabay
2016. december 9.

Az idén 20 ezer Start-számlát nyitottak eddig, ami nem számít soknak. A legtöbb pénzt a 2014 előtt született gyerekek után fizetik be, és már a kifizetések is elkezdődtek - írja a Világgazdaság.

A napokban ünnepelte harmadik születésnapját a babakötvény, az öröm azonban csak felemás lehet, mert az inflációt követő kamatozású értékpapírra és a kincstári Start-számlákra az idén sem ugrott meg a kereslet. November 30-án a kincstárnál vezetett Start-értékpapírszámlákon összesen 26,9 milliárd forintnyi névértékű állampapírt tartottak nyilván, ebből 25,5 milliárd forintot tett ki a babakötvény a Magyar Államkincstár közlése szerint.

Az állami intézménynél 113 ezer Start-számlát nyitottak eddig, ebből valamivel több, mint 20 ezret az idei első 11 hónapban, ami nem kiugró mennyiség. Volt ugyanis olyan év is, amikor 40 ezernél is több ilyen számlát nyitottak, igaz, ez még azelőtt történt, hogy 2012 őszén állami monopóliummá tették volna a konstrukciót. Még 2014 is jól sikerült, ekkor 37 ezernél is több számlát nyitottak a gyerekükről gondoskodni kívánó szülők – főleg az intenzív kampányoknak köszönhetően. Tavaly és az idén viszont leült a program: 2015-ben 23 ezer új számláról tudtak beszámolni, és a novemberi adatok tükrében nem valószínű, hogy az idén megdőlnek a régi rekordok. Korábban a kincstár úgy nyilatkozott, az értékesítési eredmények a marketingkampányon múlnak, ami mostanában nem annyira intenzív.

Kérdés persze, mi a fontosabb: hogy sok számla legyen, vagy hogy a megnyitottakra rendszeresen érkezzék befizetés. Hiába vettek például rá sok szülőt 2014-ben arra, hogy nyisson Start-számlát, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint sokkal kevesebb pénzt fizetnek be azokra, mint a korábban vagy később nyitott számlákra. Idén a 2014-es gyerekek babakötvény-sorozata október végéig alig 700 millió forinttal nőtt, a 2015-ösöké – akik 14 ezerrel kevesebben voltak – több mint 750 millióval. A legtöbb állampapírt a 2014 előtti gyerekeknek vásárolják, az az állomány 4,4 milliárd forinttal gyarapodott 10 hónap alatt.

FotóŰ: Pixabay.com

A babakötvény egyébként jó befektetés, hiszen a pénzromlás ütemén felül 3 százalékos kamatot fizet. Az idén nem volt infláció, de jövőre nőni fog. A kamatforduló február 1-jén van, az új bónusz az előző évi átlagos inflációtól függ, ami az idén 0,4-0,5 százalékos lehet majd a szakértők szerint, vagyis 3,4-3,5 százalékos kamattal lehet számolni.

A Start-számlák 2006-ban indultak, de a programot 2012 októberében megnyitották az idősebb gyerekek számára is. Megéri a nagyobbakról is így gondoskodni, a kincstári számlavezetés ugyanis ingyenes, a befizetésekre pedig alapesetben 10 százalékos, évente maximum 6 ezer forintos állami támogatás is jár. Annyi csak a megkötés, hogy a kedvezményezett gyerek 18 éves koráig, de legalább három éven át nem lehet felvenni a pénzt. Voltak olyan szülők, akik éltek a lehetőséggel, és elindították nagyobb, akár tizenéves gyerekeik számára a Start-számlát. Az elsők között nyitott számlák közül néhány már lejárt, 25-en fel is vették róluk az összegyűlt pénzt, összesen 17,5 millió forint értékben.

Következő adásunk
Téma: Megnyílt a Szent László téri korcsolyapálya – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink