Közigazgatás
Magyar szakember az Interpol irányításában
OPH Kép: Reuters
2016. december 23.

Hegyaljai Mátyást, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkárát választották meg az Interpol Végrehajtó Bizottsága európai tagjává 2016 novemberében, a szervezet 85. közgyűlésén. Erről és a migrációs kérdések aktualitásairól kérdeztük a szakembert a Rádió Orienten, aki megválasztását közös, minisztériumokat átölelő sikernek nevezte.

A közelmúlt történései még inkább előtérbe helyezték a migrációval kapcsolatos kérdéseket - jelentette ki Hegyaljai Mátsás. Az államtitkár szerint a hazánkban felállított biztonsági határzár a tökéletes kontroll megvalósítását tette lehetővé. mint elmondta: az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodás kétféle forgatókönyvet tár Európa és a világ elé. Az „A” variáció szerint Erdoğan elnök állama felmondja a megállapodást, megnyitja határait és körülbelül 3, 3 és félmillió embert zúdít Európára. A „B” variáció, hogy nem nyitja meg határait és Európában az intergrációs programok révén konszolidálódik a helyzet – vázolta a lehetőségeket Hegyaljai Mátyás.

Európai egység?

A migráció kérdésében elsődleges a határőrizet kérdése. Különbséget kell tenni tranzit- és célország között, valamint egészen másképp kell közelíteni az Európai Unión kívüli országokhoz - fogalmazott a helyettes államtitkár. A V4-ek - amelybe hazánk is tartozik - egységesen képviseli érdekeit az Európai Unióban. Ugyanakkor támogatja a balkáni útvonal nem EU-s tagállamait, akiknek egyben támogatását is élvezi. Határőrizeti és integrációs kérdések csapnak össze mindennap.

Hazai és nemzetközi lépések

A Belügyminisztérium készenlétben van bármelyik forgatókönyv is valósuljon meg. Jogi és infrastrukturális eszközökkel is törekszik a magyar emberek biztonságának megóvására. A magyar kormányzat határozott álláspontot képvisel a kötelező elosztás (kvóták) tekintetében, ily módon nem engedünk be senkit az országba – mutatott rá a Rádió Orient vendége, aki szerint fontos megemlíteni a szervezett bűnözői köröket is, akik migrációs mozgásokban „kiemelt szerepet” kapnak. A velük szembeni hatékony és együttes fellépés is elengedhetetlen a migrációs helyzet rendezéséhez.

Nemzetközi téren a FRONTEX ( Európai Határ-és Partvédelmi Ügynökség) legújabb intézkedése került szóba a beszélgetés során. Ennek értelmében egy egységes európai parti- és határőrség egység került felállításra, ahol a tagállamok képviselőket delegálnak a szervezetbe. Hazánk jelenleg 65 fővel képviselteti magát - avatott be minket a részletekbe a szakember. Az egység legfontosabb feladata, hogy segítséget nyújtson azon országok számára, ahol a menekülttáborokkal és egyéb migrációs kérdésekkel kapcsolatban elakadások, nehézségek vannak. A beavatkozás az ország kérésére és anélkül is megtörténhet, ha a helyzet ezt indokolja. A megerősített egység létszáma a körülményektől függően növelhető.

Interpol első kézből

A magyar rendőrdiplomácia nagy sikere, hogy az Interpol Végrehajtó Bizottsága európai tagjává választották Hegyaljai Mátyást, hiszen ez az első alkalom, hogy a 190 tagállamot tömörítő Interpol 13 tagú Végrehajtó Bizottsága tagjai közé magyar szakember került. A helyettes államtitkár közös, minisztériumokat átölelő sikernek nevezte a részvételt. Mint rámutatott: fontos, hogy ezáltal a migráció és a terrorizmus kérdéskörét érintő témákban Magyarország közvetlen rálátást nyer és véleménynyilvánítást tehet a szervezetben. Ez az a hely ugyanis – tette hozzá Hegyaljai Mátyás - ahol a legfontosabb kérdések dőlnek el.

Téma: Társadalmi hatások a migráció és a terrorizmus árnyékában
Vendég: dr. Hegyaljai Mátyás h. államtitkár, Belügyminisztérium, Európai Uniós és Nemzetközi Helyettes Államtitkárság
A műsort vezeti: dr. Baracsi Katalin
Most adásban
Téma: A közszolgálati életpálya modell – Kovácsné Szekér Enikő főosztályvezető, Közszolgálat-fejlesztési és Stratégiai Főosztály, Belügyminisztérium
Ezt követő adásaink