Közigazgatás
Általános iskolásokat is érzékenyítene idén már Újbuda
OPH Kép: Reuters/Claudia Daut
2017. január 2.

2017-ben a 6‒14 éves iskolás korosztályt is szeretné mélyebben megismertetni a fogyatékos személyek életével Újbuda önkormányzata, ezzel is hozzájárulva az előítéletek csökkentéséhez – mutatott rá Molnár László, a XI. kerület alpolgármestere. Az elmúlt években tudatosan alakították ki a fogyatékos emberek társadalmi integrációját segítő programjaikat ‒ tette hozzá a politikus.

Újbudán tudatosan, egymásra építve alakították ki a fogyatékos emberek társadalmi integrációját segítő programokat – ismertette Molnár László alpolgármester. Így az óvodákban, az iskolákban szemléletformáló foglalkozásokkal, az egyetemeken előadásokkal, a társadalmi felelősségvállalás jegyében pedig a munkaadók és a civil szervezetek közötti kapcsolatteremtéssel, ösztönöző és koordináló tevékenységgel, valamint megfelelő kommunikációval igyekeznek rugalmasabb világképet kialakítani a fogyatékkal élőkről.

Szemléletformáló tréningek az önkormányzatnál

Molnár László leszögezte: „programjaink nem lehetnének sikeresek, ha az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal nem járna elő jó példával”. Ezért alakítottak ki a munkahelyeken befogadó környezetet, amelynek része az évente több alkalommal megszervezett szemléletformáló tréning is.

Ezeken a foglalkozásokon az önkormányzat munkatársai betekintést kapnak a fogyatékkal élő emberek világába, élményközpontúan ismerkedhetnek a különböző fogyatékossági típusokkal, gyakorlati feladatokon keresztül tapasztalhatják meg a fogyatékos emberek mindennapjait érintő kihívásokat és a speciális élethelyzetükből adódó nehézségeket. A trénerek a Nem Adom Fel Alapítvány úgynevezett tapasztalati szakértői, akik között van látássérült, hallássérült, kerekesszékes, értelmi fogyatékos fiatal, sőt olyan szülő is, aki sérült gyermeket nevel. Az elmúlt években megrendezett, összesen 20 tréningen az önkormányzattól több mint 220 fő vett részt. Emellett több mint kétszáz megváltozott munkaképességű munkavállaló is dolgozik az önkormányzat berkein belül – emelte ki a politikus.

Fotó: OPH

„Közös a Napunk!” óvodai integrációt segítő program

Ez a program újszerű megközelítéssel kapcsolja össze a gyerekeket, a szülőket és az óvoda pedagógusokat annak érdekében, hogy szemléletük befogadóbbá és elfogadóbbá váljon. „A társadalmi probléma komplex kezelésére kialakított projekt koncepcionális keretben foglalkozik a pedagógus szemléletével, az óvódás korú gyermekek számára szóló tevékenységbe ágyazott tudásátadással, a fogyatékos gyermekek színre léptetésével és a szülői szerep megerősítésével.” ‒ ismertette Molnár László, hozzátéve: eddig közel 1500 gyermeket értek el, 20 mesebemutatót és 48 tematikus hetet tartottak a fogyatékosságról, már 48 óvónő vett részt az akkreditált képzésen, valamint 15 szülői fórumot is tartottak. A sikeres rendezvényeket 2017-ben újabb óvodák bevonásával folytatják.


Világnyitók – Jobb velünk a Világ!

A Nem Adom Fel Alapítvánnyal közösen 2016-ban ismét megszervezték a Világnyitók – Jobb velünk a Világ! című rendezvényt a Fogyatékos Emberek Világnapjához kötődően. Mint azt a kerületi politikus hangsúlyozta, a szemléletformáló nap célja az, hogy a diákok a játékos feladatok elvégzése során személyes tapasztalatokat gyűjthessenek, a közös élményeken keresztül megismerjék a fogyatékos emberek mindennapos kihívásait és a speciális élethelyzetükből adódó nehézségeket.

A hatodik éve megszervezett rendezvényen összesen közel 1800 gyermek, pedagógusaik, tíz civil szervezet és intézmény, továbbá számos önkéntes vett részt. A rendezvényről minden résztvevő gyermek képregénnyel bővített kiadványt vihetett haza. A Rádió Orient vendége kiemelte: 2016-ban a programra ‒ a felhívás kiküldését követően három napon belül – a helyek mind beteltek, ezért 2017-ben újabb rendezvénynappal szeretnénk bővíteni az eseményt.

A jelnyelv, ami összeköt

Esélyek utcája

Az esélyegyenlőség elve alapján, civil és vállalati partnereivel közösen Újbuda önkormányzata évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hátrányban élő, nehézséggel küzdő lakosai életminőségét intézkedéseivel javítsa. Ez hívta életre az Esélyek utcája elnevezésű programot is, amelynek legfontosabb célja, hogy segítse a kapcsolatteremtést a civil-, a vállalati-, az önkormányzati és állami szektor között. A kerületi vezető rámutatott: szeretnék elérni, hogy közös rendezvényeik, programjaik, valamint az erre a célra létrehozott weboldal lehetőséget adjon arra, hogy megismerjék egymás esélyegyenlőségi törekvéseit, intézkedéseit, ezeket összehangolják, valamint közösen gondolkodjanak és tegyenek lépéseket az együttműködések szélesítése, erősítése érdekében.

Új program 2017-ben, együttműködve a KLIK-el, az iskolákkal és a civil szervezetekkel

Amennyiben sikerül megfelelő forrásokat előteremteniük, akkor 2017-ben új programot szeretnének útjára indítani – ismertette az alpolgármester. A projekt célja a 6‒14 éves iskolás korosztály megszólítása, és rajtuk keresztül családjuk, szüleik, szűkebb és tágabb környezetük elérése. Iskolai osztályfőnöki órákon a diákok és pedagógusok megismertetése a fogyatékossággal, a fogyatékos emberekkel, mindezzel hozzájárulva az előítéletek csökkentéséhez, a társadalmi integrációhoz. A program elemei között szerepelne pedagógus továbbképzés, érzékenyítő nap, szülőtalálkozó és integrált sportprogram is.

Téma: A fogyatékos emberek társadalmi integrációját segítő programok a kerületben
Vendég: Molnár László alpolgármester
A műsort vezeti: Adorján András
Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink