Közigazgatás
Jön az e-recept?
kormany.hu Kép: pixabay.com
2017. január 5.

Az együttműködés keretében az idén megújítják a korábban kötött stratégiai partnerségi megállapodást ‒ közölte Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elmondta, az új stratégiai megállapodás többek között tartalmazni fogja a patikák ügyeleti rendszerének rendbetételét is.

Hozzátette: az elmúlt években a kormány arra törekedett, hogy a kamara által megfogalmazott szakmai igényeket, elvárásokat a döntéshozatalban érvényesítse, és úgy módosítsa a patikai rendszert, hogy az jobban tudjon működni. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elmondta, az új stratégiai megállapodás többek között tartalmazni fogja a patikák ügyeleti rendszerének rendbetételét, és az egységes egészségügyi elektronikus tér keretén belüli e-recept zökkenőmentes bevezetését.

Az államtitkár kitért arra is: „erős nemzeti ügynek” tekinthető az, hogy a jogszabályok szerint január 1-jétől a patikusi tulajdoni hányadnak meg kell haladnia az 50 százalékot a gyógyszertáraknál. Jelezte, csupán egyetlen gyógyszertár nem teljesítette ezt a feltételt. Hozzátette, a kormány szerint a gyógyszerellátás nem kiskereskedelmi, hanem egészségügyi tevékenység, aminek egyik legfontosabb pillére a patikusi tulajdoni hányad emelése volt.

Ónodi-Szűcs Zoltán beszámolt arról is, hogy a 2010-től megtett kormányzati intézkedéseknek köszönhetően

16 milliárd forinttal magasabb a patikák jövedelemtermelő képessége,

és hat év alatt a nagykereskedők felé fennálló tartozásuk a felére csökkent. Ez 2015. év végi mérlegadatok szerint 39 milliárd forint.

Hankó Zoltán kamarai elnök közölte, a szakmai szervezet célja mindig a legmagasabb szintű betegellátás volt, beleértve a gyógyszerészi gondozást, a gyógyszeralkalmazás megvalósítását és a költséghatékony rendszer kialakítását. Mint mondta, a következő hónapok feladatai között lesz olyan, amelyik a kistelepüléseken működő gyógyszertárak új ügyeleti rendszerének kidolgozását, illetve megfelelő gyógyszerkészletét érinti, valamint hogy minden kistelepülés patikájában legyen gyógyszerész.

-