Kultúra
Arany Jánost ünneplik idén 
hirado.hu/kronika.ro Kép: Wikimedia Commons/Primsal
2017. január 11.

A költő szülővárosában, Nagyszalontán, valamint erdélyi és magyarországi helyszíneken is megemlékeznek Arany János születésének 200. évfordulójáról: a költőóriás 1817. március 2-án látta meg a napvilágot a hajdúvárosban.

Egész évben tart a költő szellemiségét felelevenítő rendezvénysorozat Nagyszalontán: a programok láncszerűen kapcsolódnak egymáshoz, az ünneplésbe a helyi iskolák, szervezetek, egyházak is bekapcsolódnak, ugyanakkor nagyobb lélegzetű rendezvényekre is sor kerül, és az egyesület fogja össze az egész éves sorozatot – mondta el a Krónikának Patócs Júlia, a helyi Arany János Művelődési Egyesület (AJME) vezetője.

Az Arany-emlékévet március 2-án, csütörtökön az MTA kihelyezett ülésével nyitják meg. Délután istentiszteletet tartanak a református templomban, majd megemlékezést Arany egész alakos ülő szobránál a szoborparkban. Koszorúznak a költő szülőházánál, a Zilahy Lajos Művelődési Házban pedig a nagyváradi Szigligeti Színház estje várja a közönséget.

Szavalóverseny az interneten is

„Március 3-án az iskola emlékezik, ahol a költő tanult és tanított: itt vetélkedőt tartanak, majd az egyesület szervez szavalóversenyt. A kezdeményezés nem új, hiszen immár huszadik alkalommal kerül sor rá, de idén kibővítettük, azok is jelentkezhetnek, akik bár személyesen nem tudnak jelen lenni Nagyszalontán, az internet segítségével bekapcsolódnának” – fejtette ki Patócs Júlia.

Szent Iván-éji fesztivál

Szintén a jubileumi év jegyében rendezik június 23. és 25. között a Szent Iván-éji fesztivált az Arany-múzeumnak otthont adó Csonka-torony tövében, ahol szórakoztató, látványos programok várják a közönséget, szabadtéri színházi előadásokkal, kirakodó vásárral, fellépő művészekkel.

Új kollégiumot is avatnak

Augusztusban ismét fontos eseménynek ad otthont a város, hiszen az Arany János Gimnázium szórványkollégiumát avatják fel a református egyház szervezésében.

„A kollégium a magyar kormány segítségével és a református egyház hathatós támogatásával épül, tulajdonképpen már majdnem kész van, augusztusban adják át ünnepélyesen. Az Arany Jánosról elnevezett intézmény – ahol a költő tanult és tanított – kollégiuma lesz majd” – fejtette ki Patócs Júlia.

Végig lehet látogatni Arany életének helyszíneit

A szalontai ünneplés része az úgynevezett Arany-út is, ami tulajdonképpen egy turisztikai játék: arról szól, hogy aki teheti, látogassa meg Nagyszalontát, Debrecent, Nagykőröst és Budapestet – azokat az emlékhelyeket, ahol Arany János élt, dolgozott.

Ehhez elkészült egy füzet is. Aki ellátogat az emlékhelyekre és ott lepecsételteti azt, könyvjutalmat, ajándéktárgyakat nyerhet. A játék március 2-án indul, 2018. március 2-áig tart.

„Nem kötelező az adott sorrendben látogatni a településeket, tehát kinek mikor van ideje és lehetősége, egy év alatt végiglátogathatja Arany életének színtereit” – mondta az egyesület elnöke.

A nagyváradi színház is bekapcsolódik az ünneplésbe

A Nagyvárad Táncegyüttes bihari népi táncokat szeretne beépíteni a Hídavatás című összeállításba, amely előadás inspirációs forrása Arany balladaköltészete.

December 20-áig lehetett jelentkezni a színház Bolond Istók – Nagyszalontától a Margitszigetig című pályázatára: a szervezők olyan munkákat kerestek, amelyek alapját tudják képezni egy 13–16 éveseknek szóló rendhagyó színházi irodalomórának, amelyet tavasszal tűz műsorára a Szigligeti Társulat.

Az emlékév keretében május elején tudományos ülésszakot tartanak az MTA közgyűlésén is. Ősszel Debrecen és Nagykőrös, majd ismét Budapest lesz a legfontosabb ünnepségek színhelye.

Kiállítás nyílik többek között Szalontán, Nagykőrösön, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, az MTA Könyvtár- és Információs Központjában és az Országos Széchényi Könyvtárban.

Az év során újabb kötetei jelennek meg az Arany János munkái című, most útjára indított nagyszabású kritikai kiadásnak.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink