Belföld
Közép-magyarországi vállalkozásoknak tartottak fórumot Újbudán
OPH / MTI / kamaraonline.hu Kép: Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány
2017. február 7.

A kormány fejlesztési forrásokkal és adókedvezménnyel segíti a főváros és Pest megye vállalkozóit is ‒ hangsúlyozta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hétfőn az újbudai B32 Kultúrtérben, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum és az Újbudai Üzleti Klub közös rendezvényén.

Idén már második alkalommal rendezték meg a főváros XI. kerületében a a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum és az Újbudai Üzleti Klub közös rendezvényét. Az esemény házigazdája, Hoffmann Tamás, a kerület polgármestere elmondta: a városrész számos feladata mellett a tervek szintjén három területre kiemelten koncentrál.

A korszerű oktatás, a városfejlesztés és az olimpia

Mint a városrész vezetője rámutatott, az oktatás mindig is kiemelt szerepet kapott a kerület életében, azonban mostantól még nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a felsőoktatási intézményekkel való együttműködésre. Egyetemi városrészként nagy lehetőség és kötelezettség is ennek a tudásnak a kerület érdekében történő felhasználása – mondta el a polgármester, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet emelte ki. Ezekkel az intézményekkel már most is szoros kapcsolatot tart fenn Újbuda, céljuk, hogy ezt konkrét tartalommal töltsék meg. „Elemi érdekünk ezen tudástárak hasznosítása”. Elmondta még, hogy az általános iskolák fejlesztéseként nemcsak az intézményeket, hanem a pedagógusi kart is támogatják a minőségi és korszerű oktatás megvalósulásának érdekében. Ennek alátámasztásaként megemlítette, hogy februárban három okos tantermet adnak át a kerületi iskolákban.

A városfejlesztéssel kapcsolatban a polgármester Újbudát átalakulóban lévő kerületként jellemezte, amelyet

az ország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztése érint a Lágymányosi-öböl térségében.

A Rákóczi hídtól a XXII.kerület határáig terjedő Duna-parti területen korábban ipari park működött. A fejlesztés elkezdődött, az önkormányzat „szoros kapcsolatban van a tervezőkkel, és mindent megtesz azért, hogy ez a környék egy élhető, minőségi lakó- és mukahelyi térséggé váljon”. Ezt a területet gyarapította a korábbi években végrehajtott közlekedésfejlesztés is, amelyeket tovább kívánnak folytatni.

Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány

Ehhez kapcsolódva Hoffmann Tamás kitért az olimpia kérdésére is. A kerület vezetése eddig is mindent megtett azért, hogy a sportolás irányába terelje az újbudiakat. A hazai rendezésű olimpia azonban olyan példaképek sokaságát tudná a fiatalok elé állítani, akiken keresztül a sport és a testmozgás még inkábbb polgárjogot nyerhetne ‒ mint fogalmazott. Emellett a világjátékok megrendezése hatalmas lehetőséget jelenten a gazdaság számára is. Kiemelte: már a beruházások tervezésénél alapvetően meghatározó szempont az objektumok utóhasznosításának lehetősége is. Ezzel összefügésben említette, hogy amennyiben Magyarország elnyerné a rendezés jogát, úgy lehetőség nyílna a kerületben tervezett két további híd megépültére is, azonban a Galvani hídnak az olimpia nélkül is mindenképpen el kell készülnie ‒ mutatott rá.

Saját eszközeivel segíti a kormány a közép-magyarországi vállalkozásokat

Az újbudai rendezvényen Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a kormány fejlesztési forrásokkal és adókedvezménnyel segíti a főváros és Pest megye vállalkozóit is. Uniós forrásokból a Versenyképesség Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) egyebek közt támogatják a versenyképesség javítását, a technológiai innovációt, az infokommunikációt, a turisztikát, a hatékonyabb energiafelhasználást. Hazai forrásból pedig Pest megyében kompenzálják a régió fejlettségéből adódó kevesebb uniós lehetőséget.


A közép-magyarországi lehetőségek között említette a helyettes államtitkár, hogy a VEKOP-ban a kis- és középvállalkozások piaci megjelenését segítő pályázaton 1,23 milliárd forint áll rendelkezésre, a jelentkezéseket 2016. május és 2018. május között lehet beadni, a kutatás-fejlesztési és technológiai innovációra 2017. február 2. és 2018 decembere között lehet jelentkezni; a 2,64 milliárd forrásra konzorciumban lehet pályázni. Az energiahatékonyságot segítő kiírás 2018 decemberéig lesz nyitva, a nagyvállalatok nem indulhatnak a megújuló energia felhasználását is támogató pályázaton, a fiatalok vállalkozóvá válását segítő tenderen 2018. júliusig lehet indulni.

Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány

Marczinkó Zoltán hangsúlyozta, a kormány Pest megyében hazai forrásból 2016‒2021 között 80 milliárd forint célzott támogatással kompenzálja,

hogy Közép-Magyarország ‒ fejlettsége miatt ‒ kevesebb uniós forráshoz juthat. A tervezet szerint 2016-ban 5 milliárd forint, 2017-ben 25 milliárd forint, 2018-ban 50 milliárd forint kerettel számolnak, mivel 2016-ban az 5 milliárdos keretet nem használták fel, ez az összeg áthúzódik 2017-re. Ezekből a forrásokból a vállalkozói telephelyfejlesztést, termelőeszközök beszerzését, ipari parkok fejlesztését segítik.


A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az ország iparfejlesztési stratégiája, az Irinyi Terv Pest megyére és a fővárosra is vonatkozik. A közép-magyarországi vállalkozókat érinti a nagyvállalati beruházás támogatás, amelynek összege a tervezet szerint 2017-ben 15 milliárd forint. A hazai forrásból finanszírozott Irinyi célelőirányzat tavaly 2 milliárd, az idén 3 milliárd forint kerettel rendelkezett, az Irinyi Tervben szereplő ágazatok mintaprojektjeinek kidolgozását, piacra jutását segítik kifejezetten kis- és középvállalkozások számára ‒ mondta a helyettes államtitkár.

Marczinkó Zoltán szólt arról, hogy dolgoznak az Irinyi II kockázati tőkealap indításán, amelyet a Széchenyi Tőkealapkezelő gondoz majd, a Közép-Magyarország régióban 8 milliárd forint alap segítené az innovatív vállalkozásokat.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke kiemelve a Budapest Gazdaságélénkítési és Munkahelyteremtési Stratégiájának egyik fontos pontját, hangsúlyozta:

„Budapest legyen az ötletek városa, innovatív gondolkodókat, innovatív megvalósításokat vár a főváros”.

Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány

A BVK a Be Smart és a Startup Budapest programjaival járul hozzá az innovatív vállalkozások fejlődéséhez. A Közalapítvány jelenleg futó, 5. BE SMART startup versenyére február 10-ig várja a jelentkezőket. A nyertesek a Düsseldorf Be Smart Tech Eventen és a think.BDPST startup rendezvényein mutatkozhatnak be.

A rendezvény a Demola Budapest innovációs központ bemutatkozásával zárult.

Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány

Most adásban
Téma: Múzeumok Éjszakája értékelés; Kolodko kiállítás; Ez évi kínálat – Fényi Tibor igazgató, Róth Miksa Emlékház
Ezt követő adásaink