Kultúra
I. világháborús centenáriumi kiállítás nyílik Bécsben
Balassi Intézet/OPH Kép: Balassi Intézet
2017. február 15.

(N)Ők is hősök – Magyar női sorsok az I. világháborúban címmel nyílik kiállítás 2017. február 15-én Bécsben, a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum épületében.

Az I. világháború volt az első modern háború. Abban az értelemben is, hogy nem csupán a hadseregeknek kellett megküzdeni egymással, hanem a hadviselő felek igyekeztek az egész társadalmukat mozgósítani a győzelem érdekében. Ezért a háború Magyarország számára sem csak a hadköteles korú férfiak részvételével zajlott, hanem részt vett benne az akkori országban élt mintegy 11 millió nő is ‒ írják a közleményben.

Ha a fegyveres harcokban – néhány érdekes, de nagyon csekély számú kivételtől eltekintve – csak a férfiak vettek is részt, a nőkre is fontos feladatok hárultak. A férfiak lelkesítése, a sebesültek ápolása a hagyományos elvárások közé tartozott, de ezt most kiegészítette, hogy a milliószámra a frontra került férfiak helyét is zömmel a nőknek kellett betölteni a gazdaságban. Az elhúzódó háborúban a termelés fenntartásának nagy szerepe volt, s mivel a megtermelt javakból elsősorban a harcoló hadseregek részesültek, a hátországban maradtak ellátása egyre romlott. Ennek kárvallottjai közé tartoztak a sok esetben családfenntartói szerepre kényszerült nők is. A hátország lakói azonban nem csak materiális értelemben nélkülöztek. Sokaknak ennél is nehezebb lehetett a lelki szenvedés: az aggódás a szeretett fiúért, fivérért, férjért vagy kedvesért. A remény, hogy épségben visszatér. A szomorúság, ha fogságba került, megsebesült, ha csonkán és betegen térhetett csak haza. A hősi halált haltak után maradt százezernyi gyászoló tragédiája.

A nők háborús áldozathozatala ugyan egészen más jellegű volt, mint a hazájukért véráldozatot hozó férfiaké, de a háború jellegéből fakadóan szintén nélkülözhetetlennek bizonyult. A Balassi Intézet kiállítása az ő küzdelmes helytállásukat kívánja néhány jellemző részlet, számos, korábban sosem láthatott archív felvétel és tárgy segítségével bemutatni.

(N)Ők is hősök! címmel nyílt meg 2015 végén a Balassi Intézetben a magyar nők első világháborús sorsát bemutató fotókiállítás. A tárlat anyagából az egyes magyar kulturális intézetek saját nyelvű verziót állítanak ki. Bukarest után most Bécsben tekinthető meg a kiállítás Frauen als Heldinnen címmel a Balassi Intézet ‒ Collegium Hungaricum, Bécs UngArt Galériájában.

A kiállításhoz számos magyar és német nyelvű program (könyvbemutatók, előadások, filmvetítés) csatlakozik, amelyek a magyar nők modernkori történetének újabb szeleteivel ismertetik meg az érdeklődőket ‒ áll a tájékoztatásban.

-