Kultúra
Hazai sikerek a Berlinalén
Magyar Nemzeti Filmalap Kép: Reuters/Axel Schmidt
2017. február 18.

A világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrije is a magyar versenyfilmet, Enyedi Ildikó Filmalap támogatással készült Testről és lélekről című alkotását díjazta szombat délben a berlini nemzetközi filmfesztiválon. Török Ferenc 1945 című filmje harmadik díjat nyert a közönségszavazáson. A 67. Berlinale hivatalos díjainak átadóját ma este tartják.

A Berlinale hivatalos díjainak szombat esti átadója előtt, a független zsűrik már délben megtartották díjátadó rendezvényüket.

A nagy presztízsű fesztiválon múlt héten kiemelkedő sikerrel bemutatott magyar filmet, a Testről és lélekrőlt ítélte a legjobbnak a filmkritikusokat tömörítő FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) zsűri. A tekintélyes díjról Alin Tasciyan török, Dubravka Lakic szerb és Denise Bucher svájci filmkritikusokból álló zsűri döntött. A kritikusok mellett a hattagú nemzetközi ökumenikus zsűri is a Testről és lélekrőlt méltatta a legjobb versenyfilm díjával, továbbá a Berliner Morgenpost olvasói zsűrije is a magyar filmet díjazta. Enyedi Ildikó személyesen vette át a díjakat Berlinben.

A Testről és lélekről egy igazi szerelmesfilm, melyben két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. Enyedi Ildikó alkotása lesz a közelgő Magyar Filmhét nyitófilmje, majd március 2-ától vetítik a hazai mozik a Mozinet forgalmazásában.

Török Ferenc 1945 című filmje, melyet nagy sikerrel mutatott be a Berlinale Panorama programja, a közönségszavazatok alapján a harmadik díjat nyerte el. Az 1945 augusztusának egyetlen napján játszódó történelmi film témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.
Az 1945 a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lesz először látható április elején.

Most adásban
Téma: Megelevenedik Kőbánya története – Népessy Noémi muzeológus, az Óbudai Múzeum igazgatója és Verbai Lajos, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény vezetője
Ezt követő adásaink